Explicațiile PL. Ce ministere trebuiau să revină PLDM, PDM și PL

Constatăm cu regret și îngrijorare că Partidul Democrat din Moldova și Partidul Liberal Democrat din Moldova nesocotesc compromisul rezonabil la care s-a ajuns între PL, PLDM și PD, în prezența partenerilor politici europeni de la ALDE, PPE și PES, în vederea creării unei alianțe între aceste trei partide, se spune într-un comunicat al PL, emis după ce PLDM și PDM au anunțat că formează o alianță în doi.

Compromisul atins în prezența partenerilor politici europeni este, de fapt, continuitatea în actul de guvernare, la care au insistat PLDM și PD. Astfel, în urma acestor înțelegeri, Partidul Liberal Democrat din Moldova urmează să desemneze candidatul la funcția de prim ministru și să dețină șase portofolii ministeriale din șapte deținute actualmente (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerul Sănătății).

Partidul Democrat din Moldova urmează să desemneze candidatul la funcția de președinte al Parlamentului și să dețină șase portofolii ministeriale (Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Tehnologiei și Informației, Ministerul Culturii,i Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei) și un minister din actualul pachet al PLDM.

Partidul Liberal urmează să dețină doar pachetului de responsabilități ministeriale deținut pană la scoaterea Partidului Liberal de la guvernare în mai 2013 – Ministerul Apărării, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Tineretului și Sportului, dar fără funcția de președinte al Parlamentului, care îi revenea conform Acordului AIE 2.  

Pentru a evita o guvernare anti-europeană și anti-românească între PLDM, PCRM și PD, Partidul Liberal este gata să accepte schimbarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor pe Ministerul Economiei sau Ministerul Finanțelor.

În același timp, Partidul Liberal declară cu toată responsabilitatea că reforma în domeniul justiției și combaterii corupției a fost și rămâne prioritatea noastră numărul unu, astfel încercarea PD și PLDM de a substitui obiectivul Partidului Liberal, acceptat de partenerii europeni, de a schimba imediat procurorul general, prin aducerea unui procuror reputat din UE, cu o formulă abstractă și incertă de reformă a justiției este o manipulare grosolană a societății, de neacceptat pentru Partidul Liberal, se mai spune în comunicatul de presă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. Victor

    Ce mai plingi mai prostule trenul a plecat pentru totdeauna.Dati demisia poate asa PL va supravetui.

  2. Grisa

    A vrut , ar fi putut sa fie … daca bunica avea bile era bunel . Ghimpu cu miinile si-a bagat strangul in git.
    Asta e , si acum are de suferit intreg PL-ul plus electoaratul sau

  3. sandu

    Gata , cit se mai poate , Ghimu ti-a batut ultimul ceas de politician azi. Si ai avut ocazia sa participi la guveranrea tari, au avut ocazia sa te afirmi si sa aduci un folos votantilor tai, p/u ca totusi ai o echipa puternica , dar … n-ai facut-o ((

  4. Geo

    Bre, Victorașule, PL va supravețui oricum, așa cum a supravețuit atunci cțnd Hadârcă și cu banda sa au trecut în luntrea lui Filat. Unde este acum Gadârca & Co? Peste câțiva ani, nici nu se vor face măcar patru, acolo va fi Pilat din Pont Moldovenesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *