Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Experți: Deciziile luate de „fostul…

Experți: Deciziile luate de „fostul Guvern Filip” sunt o încercare de a atrage forțele externe

Marți, 11 iunie, Guvernul Filip, întrunit într-o ședință care nu a fost anunțată public, a adoptat decizia de a transfera sediului ambasadei R. Moldova în Israel din capitala Tel Aviv în orașul Ierusalim. Totodată, a fost luată decizia de a se aproba semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului fostului Stadion Republican pentru construcția Ambasadei SUA în R. Moldova.

Doi experți solicitați de ZdG să comenteze aceste decizii au ajuns la concluzia că acestea ar fi ilegale, fiind adoptate de un Guvern fără împuterniciri și doar pentru a atrage de partea sa SUA în lupta pentru recunoaștere internațională.

Victoria Bucătaru, directoare executivă a Asociației pentru Politică Externă, consideră că aceste decizii nu ar trebui să fi fost luate acum, într-o situație în care deja există un nou guvern învestit de către majoritatea parlamentară. „Această mișcare, care a fost făcută de către foștii reprezentanți ai guvernului Filip, denotă faptul că ei încearcă să atragă suportul unei forțe externe pentru a încerca să schimbe elementele ecuației care au fost deja stabilite. Este inoportună această decizie și chiar dacă am presupune că acele comentarii pe care le au ei sunt unele adevărate, oricum, aceasta nu explică luarea acestor decizii într-un moment atât de critic pentru R. Moldova”, precizează Bucătaru.

În ceea ce ține de subiectul schimbării sediului ambasadei din Israel, experta consideră, că ținând cont de faptul că R. Moldova urmează vectorul european de dezvoltare, ar trebui să se ia în considerare și poziția Uniunii Europene față de acest subiect. „Să nu o facem arbitrar, unilateral, fără ca această problemă să fie discutată, consultată, inclusiv și cu publicul larg și cu societatea civilă” spune experta. Ea mai atrage atenția că la adoptarea deciziilor trebuie respectat principiul transparenței decizionale, iar la aprobarea ei, acest principiu nu a fost respectat. „Se iau decizii într-o perioadă de criză, cu violarea cadrului legal al R. Moldova”, concretizează Bucătaru.

Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme, spune că puterea juridică a acestor decizii este contestabilă, deoarece așa-numitul Guvern Filip nu are împuterniciri. „Există guvernul ales, legitim, guvernul Maiei Sandu cu miniștrii săi. Acesta este formatul în care pot fi adoptate decizii de guvern. Alte formate sau structuri care nu au mandat nu pot adopta decizii care să producă efecte juridice”, precizează Groza. „Probabil este o mișcare tactică din partea Partidului Democrat și a fostului guvern Filip de a încerca să atragă atenția unor actori din SUA asupra lor, crezând că o astfel de decizie care a fost anterior promovată de către președintele SUA, Donald Trump, ar ajuta cumva la o anumită poziționare a SUA în raport cu situația din R. Moldova”, mai spune Groza.

Expertul crede că cele două decizii aprobate de Guvernul Filip nu au legătură între ele și că decizia de concesionare a terenului din centrul capitalei pentru Ambasada SUA este o încercare de a o prezenta ca o acțiune de implementare a legii care a fost adoptată în Parlament. „După adoptarea legii în Parlament, Guvernul trebuie să ia o decizie și să înceapă procesul de concesionare. Acest lucru îl poate face doar Guvernul învestit cu putere juridică, Guvernul Maiei Sandu. Deși se înscrie în logica implementării legii, oricum fostul Guvern Filip nu are mandat să emită decizii cu efecte juridice”, precizează Groza.

Anul trecut, SUA, la decizia președintelui Donald Trump, a mutat ambasada țării de la Tel Aviv la Ierusalim, acceptând Ierusalimul ca fiind capitala Israelului. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă ceilalți președinți au amânat acest lucru pentru a nu stârni controverse între evrei și palestinieni.

Votarea de către Parlamentul R. Moldova a vânzării terenului fostului Stadion Republican către Ambasada SUA la Chişinău a avut loc chiar dacă preşedintele Igor Dodon a refuzat anterior să semneze legea.