Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert: „R. Moldova trebuie să…

Expert: „R. Moldova trebuie să soluționeze conflictul transnistrean, dar să nu arunce veste de salvare liderilor separatiști”

Mai multe asociații ale societății civile au lansat o Declarație cu privire la respectarea „liniilor roșii” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Semnatarii constată o evoluție îngrijorătoare a procesului de reglementare și cheamă la acțiuni de rebalansare și echilibrare strategică.

„Scopul oricărui guvern al R. Moldova este de a defini și aplica politici, instrumente și oportunități de soluționare a conflictului, și de a reintegra în cele din urmă teritoriul raioanelor estice conform Constituției și a legislației naționale. Este evident că, în acest moment, R. Moldova traversează o perioadă de instabilitate politică majoră, ceea ce produce crize și vulnerabilități, de care se pot folosi neprietenii noștri. De aceea, avem nevoie de o rebalanțare și re-echilibrare strategică în domeniul politicii de reglementare, și nu de concesii fără noimă, nu de aruncarea unor „veste de salvare” liderilor separatiști. Suntem îngrijorați că nu vedem referințe clare și exprese ale mediatorilor la subiectul evacuării necondiționate a trupelor ruse din R. Moldova, apar oficiali ai unor partide parlamentare care vorbesc deschis despre re-deschiderea aerodromului militar de la Tiraspol, este tolerată aprovizionarea cu muniții și efective de luptă a trupelor militare rusești, sub diverse pavilioane de „ajutor umanitar” și, în definitiv, este blocată orice discuție asupra coșului III (securitate și apărare) în negocieri”, constată Igor Munteanu, director IDIS-Viitorul.

În același timp, Iurie Reniță, ex-ambasador al R. Moldova la NATO, este de părere că are loc o înrăutățirea a climatului general în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, deși unii dintre mediatori pretind existența unor progrese, dar care nu avantajează interesul țării noastre și obiectivul fundamental al reglementării.

„Este important ca societatea civilă să continue monitorizarea subiectelor cheie ale reglementării: factorul militar și de securitate, situația drepturilor omului, libertatea de circulație, accesul la piață, pentru că doar o reglementare democratică și durabilă a conflictului transnistrean poate asigura cetățenilor R. Moldova garanții ferme de bunăstare și securitate. Ține de obligația autorităților centrale de la Chișinău să apere interesul cetățenilor săi, să fortifice anumite politici și instrumente de stat, și nu să aștepte că anumiți binefăcători ne vor rezolva pozitiv problemele”, remarcă Reniță.

Semnatarii declarației pe subiectul reglementării conflictului cer Guvernului R. Moldova mai multă transparență și viziune, solicitând preluarea integrală a controlului asupra frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, ei cer condiționarea proiectelor de promovare a încrederii, de infrastructură și de asistență umanitară regiunii transnistrene de acceptarea unor clauze exprese privind respectarea integrității teritoriale a R. Moldova și de nerecunoaștere a legalității deciziilor și competenței regimului separatist, printr-o politică de condiționalități democratice care să elimine abuzurile și să corecteze gradual starea generală a libertăților și drepturilor politice din această regiune.

Amintim că, la 17 noiembrie 2017, în regiunea transnistreană au avut loc acțiuni ample de mobilizare a forțelor armate. Conform informațiilor prezentate de liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, la aceste „antrenamente” au participat 39.979 de bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani.

Potrivit lui Krasnoselski, scopul antrenamentelor este de a instrui rezerviștii „pentru a salva oamenii în cazul unor calamități naturale sau unor catastrofe provocate de oameni”.  Cu toate acestea, Chișinăul nu a venit încă cu nicio reacție la aceste acțiuni întreprinse în regiunea din stânga Nistrului.