Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Expert: „Fără a rezolva problema…

Expert: „Fără a rezolva problema evacuării GOTR-ului din regiunea transnistreană, noi nu vom avansa niciodată în procesul de reintegrare”

Un Memoriu „Măsuri de răspuns la acțiunile provocatoare ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), dislocat pe teritoriul R. Moldova” a fost lansat ieri, 18 septembrie.

În cadrul întâlnirii, mai multe organizații ale societății civile și experți independenți, combatanți și avocați, au lansat public un Memoriu public în adresa Guvernului RM. Semnatarii acestui „Memoriu” se arată îngrijorați de situația din stânga Nistrului și indiferența celor din dreapta Nistrului. „Cine-și imaginează că separatismul nu-i amenință se înșeală. O arată războiul din 1992 de pe Nistru, dar și războaiele de anexiune din 2008, 2014”, susțin Igor Munteanu.

Cei prezenți au subliniat caracterul dăunător și toxic al prezenței militarilor străini pe teritoriul republicii și s-au arătat dezamăgiți că nu există niciun progres în direcția retragerii GOTR.

„GOTR crează amenințări de securitate gravă, alimentând piața neagră de muniții și arme, creând capabilități de luptă ostile R.Moldova, înrolând în mod ilegal populația locală în trupele Federației Ruse, al cărui statut, distinct de cel al Operțiunii de pacificare (PKO), este compromis. Sub ochii noștri, GOTR s-a transformat într-o bază militară cu statut clandestin, furnizând sprijin în timp real armatei transnistrene ilegale, sub formă de muniții și echipament militar, exerciții și conducere militară. Chiar de la începutul acestui an, GOTR a recrutat 150 de tineri, iar autoritățile de la Chișinău, deși cunosc prea bine aceste ilegalități, se prefac că nu le observă”, constată cu tristețe Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul.

„În anul 2017, trebuie să vorbim dintr-o altă perspectivă și să cerem autorităților să revadă lista de priorități. Trebuie să înțelegem că fără a rezolva problema evacuării GOTR-ului din regiunea transnistreană noi nu vom avansa niciodată în procesul de reintegrare politică a regiunii”, subliniază acesta.

Rosian Vasiloi, expertul în politici de reintegrare al IDIS s-a referit la faptul că, de fapt, GOTR este parte activă la exercițiile militare Zapad, care în realitate au loc și în regiunea transnistreană, cu efectivele dislocate ilegal pe teritoriul RM și efectivele transnistrene. Aceste exerciții au crescut cu 30% față de 2016, sunt mult mai complexe, mai ambițioase și reprezintă amenințări de securitate reală contra interesului național al R. Moldova.

Oazu Nantoi, analist politic, a explicat că soluționarea acestor probleme ține de nevoia de a recupera controlul asupra statului R. Moldova, ale cărui instituții de drept trebuie să-și facă lucrul. Doar atunci vor crede cetățenii în stat, atunci când drepturile și libertățile lor vor fi respectate, iar ei nu vor fi umiliți în propria țară. „Declarațiile precum că nu a mai rămas mult până la aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană nu sunt decât o demagogie pură. Nu vom fi parte a Uniunii Europene atâta timp cât avem teritoriul separat. Astfel, declarațiile făcute de așa numiții pro-europeni fac parte din Teatrul Absurdului Moldovenesc”, a subliniat Oazu Nantoi.

La final, semnatarii Memoriului au prezentat cele 7 recomandări adresate Guvernului RM. Semnatarii au cerut adoptarea și anunțarea unei Viziuni/Strategii de reglementare a conflictului, dar și măsuri de răspuns în adresa militarilor GOTR, dislocați în mod ilegal pe teritoriul RM. Memoriul cere autorităților RM să denunțe acele clauze ale Acordului de încetare a focului din 1992, care ar asigura, în opinia părții ruse, ”acceptarea unui statut legal acestor trupe în RM”. Nimic nu trebuie să servească prolongării staționării acestor trupe, iar evacuarea lor trebuie să fie completă și efectivă, sub monitorizare internațională, cu preluarea tuturor tipurilor de arme, pe care Armata 14 (acum GOTR) le-a transmis militarilor transnistreni. S-a cerut tragerea la răspundere a militarilor, care și-au încălcat regimul de ședere în RM, precum și ai celor care au dat ordine în cadrul exercițiilor militare ne-autorizate de RM în anul 2017, solicitând OSCE să-și îndeplinească misiunea de inspectare și monitorizare a zonelor de securitate, în care se manifestă o activizare a trupelor paramilitare și GOTR.