Ex-președinte al Curții Constituționale despre R. Moldova: „Arată mai mult a casă de nebuni decât a stat funcțional”

R. Moldova este un proiect politic eșuat, iar responsabili de acest lucru sunt, în primul rând, cetățenii R. Moldova, consideră fostul președinte al Curții Constituționale (CC) și ex-ministrul Justiției, Alexandru Tănase. Într-un interviu pentru Europa Liberă, în calitate de persoană privată, care nu mai ocupă funcții publice, Alexandru Tănase  a vorbit despre cei 26 de ani de independență, propaganda rusească, neutralitatea R. Moldova, declarațiile și acțiunile la limita constituționalității ale lui Igor Dodon, despre guvernare și opoziție, despre biserica politizată și concertul organizat de președinte la 24 august pentru a marca „eliberarea” R. Moldova de sub ocupația fascistă.

„Primii responsabili sunt cetățenii Republicii Moldova, deoarece ei sunt cei care, prin votul lor, formează puterea politică în stat. În cei 26 de ani de zile de independență, Republica Moldova a fost guvernată de guverne instituite în mod legal și democratic”, a declarat Alexandru Tănase pentru Europa Liberă.

Întrebat despre vina Curții Constituționale prin faptul că revenit la modificarea sistemului de alegeri a șefului statului prin vot direct și, respectiv,în fruntea țării a fost adus Igor Dodon, Alexandru Tănase spune că decizia de vot a aparținut cetățenilor.

„Faptul că cetățenii R. Moldova preferă să voteze trecutul și nu vor să vadă, de fapt, ce-au votat și care este viitorul, care sunt valorile lumii civilizate, faptul că cetățenii R. Moldova dorm și se trezesc în ORT și în propaganda rusească, nu poți reproșa unei instituții”, susține fostul președinte al CC.

Alexandru Tănase a declarat că statul nu face ordine pe teritoriul său pentru că nu vrea acest lucru.

Ce înseamnă: nu poate? Este suficient să adopți o lege și să închizi toate posturile rusești pentru a ne decupla odată și pentru totdeauna de spațiul informațional rusesc și pentru ca lucrurile să se rezolve. Au făcut-o ucrainenii, au făcut-o balticii. Nu este nicio problemă. Nu este nicio probemă în cazul în care ar rula filme în limba rusă, sunt foarte mulți care le privesc și le admiră. Asta nu înseamnă că sub acest pretext, sub paravanul anumitor filme sau emisiuni culturale rusești, trebuie să fie infiltrată în mentalul colectiv percepția că noi și acum suntem parte a Uniunii Sovietice. Perpetuarea acelui cult comunist al victoriei din 1945 și așa mai departe, toate aceste chestii sunt împotriva statului R. Moldova. Cei care guvernează nu ar trebui să eziste, dar ar trebui să închidă imediat toate posturile, toate emisiunile, tot ceea ce poate fi asimilat cu propaganda sovietică”, este de părere Alexandru Tănase.

Fostul președinte al CC crede că în șapte ani, fără televiziuni rusești, cetățenii R. Moldova ar avea alte valori.

„Cei care nu pot trăi fără Kiseleov și fără emisiunile sale nu au decât să le caute pe internet, dar din punct de vedere al educației și aL spiritului civic, dispariția acestor emisiuni, în primul rând, ar genera dispariția coloanei a cincea sau ar diminua considerabil potențialul său de acțiune. Doi la mână! într-o perspectictivă de cinci, șase, șapte ani noi am trăi într-o altă țară, deoarece am obține cetățeni educație pe alte valori, iar nu pe valorile sovietice. Toată ziua se rulează filme militare rusești, cum soldatul sovietic îi bate pe toți, cum soldații ruși omoară cecenii, în timp ce noi avem jumătate din teritoriul țării ocupat de armata rusă… Nu vă supărați, noi suntem prinși între coloana a cincea și salonul numărul șase. Arată mai mult a casă de nebuni decât a stat funcțional”, opinează Alexandru Tănase.

Referitor la declarațiile și acțiunile lui Igor Dodon, Alexandru Tănase le consideră a fi îndreptate împotriva proprilor cetățeni și la limita constituționalității.

„Când șeful statului declară că vrea să meargă să le dea distincții de stat celor care au omorât cetățenii Republicii Moldova, celor care sunt agresori… Când vorbim de agresiunea militară, acest fapt este constatat în actele Parlamentului Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova, hotărârile Curții Europene a Drepturilor Omului, summitul de la Istanbul, nu există nimeni care ar avea altă poziție, cu excepția rușilor și a domnului Dodon și atunci când Domnia sa declară că vrea să meargă să le dea distincții de stat – sincer să fiu, nu asta m-a uimit -, de fapt, este clar că dl Dodon acționează în interesul statului rus și nicidecum nu în interesul Republicii Moldova. Este evident acest lucru”, susține fostul judecător constituțional care se întreabă și ce înseamnă a fi statalist „Ce înseamnă a fi statalist? Nu există asemenea cuvânt nici într-o limbă. Este o calchiere din limba rusă, este o invenție pentru fosta nomenclatură comunistă care și-a găsit un refugiu în a se denumi „stataliști”. Nu există așa ceva”.

Alexandru Tănase afirmă că a fost deranjat nu atât de declarațiile lui Igor Dodon, cât despre lipsa unei relații consolidate față de aceste acțiuni.

„Am văzut ultimul său interviu pe ITAR TASS: În mod clar își blamează propria țară, propria armată națională, își bate joc de prorpia armată națională în calitatea sa de comandant șef”, opinează Tănase.

Europa Liberă: El depășește limitele Constituției pentru a fi atras la răspundere pentru gesturi, pentru implicare, pentru declarații, pentru acțiuni?

Alexandru Tănase: „Eu cred că da. Curtea Constituțională a adoptat o hotărâre foarte interesantă în acest sens, prin care a stabilit că jurământul președintelui Republicii Moldova nu este o formalitate, ci este un angajament juridic. Or, încălcarea acestui jurământ face incompatibilă persoana care a fost aleasă ca președinte pentru funcția de șef al statului. Și eu cred că dl Dodon deja a trecut demult această linie roșie prin incitări la separatism. Eu nu înțeleg cum poate un șef de stat să instige la separatism prin mesaje? Și o face în mod evident.”

Europa Liberă: Cum interpretați Dvs. această incitare la separatism?

Alexandru Tănase: „Somnul rațiunii naște monștri. Și iarăși revenim la începutul discuției noastre – cetățenii Republicii Moldova sunt cei care l-au ales și cei care tolerează. Uitați-vă cum îi crește ratingul. Înseamnă că asta vor moldovenii. Nu poți să impui nimănui libertatea. Libertatea e o valoare, dacă ea este o valoare, înseamnă că tu lupți pentru ea, dacă nu, înseamnă că o vei pierde”.

Despre opoziție, Alexandru Tănase afirmă că aceasta este „absolut incapabilă să articuleze niște mesaje politice”, „nu are o agendă politică proprie” și „joacă de fapt pe agenda puterii”.

Citiți AICI un interviu cu Alexandru Tănase, realizat în iunie curent de către Ziarul de Gardă.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. Victor

  Statul e mic, e după URSS, aici s-au găsit loc mulți hoți, lumea nu vrea să muncească, orgoliu, fățărnicie, mîndrie și de aceea lucrurile stau prost. Plahotniuc acuma încearcă să mai miște lucrurile, dar simt că nu are cu cine.

 2. Candva…respectivul, pe atunci presedinte de Curte, spunea raspicat ca Moldova este o Cutarida. Un loc unde dainuie atmosfera fetida si sumbra, unde duhneste a gunoaie putrezite, a lesuri…politice reciclate. Peste tot, miros de sperante murdarite, de saracie lucie, promisiuni desarte si oameni schizoizi. Ce nu spune respectivul ex-presedinte, ex-ministru, ex-pldm-ist si ex-pd -ist? Ca peste tot acest maldar de gunoaie troneaza vulgar un pardid “democrat”, partid care reprezinta imaginea realista a Cutaridei, a coloanei a 5-ea, a casei de nebuni, a balciului politic.

 3. Scufița Roșie

  Sturza este un mare speculant și potlogar moldovenesc. Dar când spune, că pe
  fanariotul Dodon l-a adus la putere Alexandru Tănase și Vlad Plahotniuc are
  parțial dreptate. Atâta doar, că-i vice versa. Pe idiotul carierist Dodon l-a adus la
  putere Plahotniuc cu sluga sa Tănase. Despre plata pentru acest serviciu în bani
  sau altceva nu sunt materiale compromițătoare, că Plahotniuc nu face înregistrări
  compromițătoare despre sine.

 4. Traian Harașosfetiuc

  Alexandru Tanase: „Somnul rațiunii naște monștri…” Păi, bine bre mâncător
  de caracatițe la grătar! Te-ai grăbit să execuți ordinele lui Plahotniuc?
  Ai înțepenit îngheboșat cu mâna la chipiu și-ai urlat: “Prezent la ordin
  tovarășe coordonator suprem! Da tovarășe coordonator suprem! Hotărârea de a
  alege președintele R.M. de întreg poporul va fi urgent primită și aprobată
  de Curtea Constituțională credincioasă Dvoastre și poporului!”.

  Despre opoziție, Alexandru Tănase afirmă că aceasta este „absolut incapabilă
  să articuleze niște mesaje politice”, „nu are o agendă politică proprie” și
  „joacă de fapt pe agenda puterii”. Păi bine, bre ingurgitor de caracatițe
  cât pe ce vii. Au început gângăniile să ți se miște în burtă? Sau vrei iar
  să te bagi în politică? N-are nevoie adevărata opoziție de astăzi reprezentată
  cu demnitate de Dna Maia Sandu și Dl Andrei Năstase de un oportunist nenorocit
  ca tine. Stai mai bine pe laiță și digeră caracatițe și alte dihănii și
  poporul va avea din asta numai de câștigat.

 5. Lupul

  Numai cei proști cu totul ne înțeleg ce are în vedere Alexandru Tănase prin
  „absolut incapabilă să articuleze niște mesaje politice”, „nu are o agendă
  politică proprie” și „joacă de fapt pe agenda puterii”. Oportunistul Tănase
  are în vedere, că opoziția nu vrea să se aplece în fața oligarhului, adică
  să colaboreze. Ilan Șor colaborează și se află în libertate, scarpină
  evreica sub burtă și mănâncă cu votanții săi cârnăciori, pe seama R. M. de
  altfel, iar opoziția tot luptă și luptă cu oligarhul și nu lasă omul să-și
  facă treburile întunecate în voie.

 6. Lupul

  Da nu-i pentru mintea mea aerisită din pădure înțelegerea cum funcționează
  prăvălia asta a voastră cu “Trimite un comentariu” La unele articole sculele
  COMMENT, NAME și EMAIL lipsesc! Și atunci cum “Trimite un comentariu” ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *