Europarlamentar, despre justiție, eșecul îndeplinirii condiționalităților și împărțirea puterii între Dodon și Plahotniuc

Europarlamentatul român Cristian Preda afirmă că asistența macrofinanciară din partea UE ar putea să nu mai ajungă la Chișinău, iar cei care se fac responsabili de faptul că cetățenii vor avea de suferit sunt liderul PDM, Vladimir Plahotniuc și președintele țării, Igor Dodon. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Cristian Preda susține că, cu mult timp înainte de a fi votat sistemul mixt de vot, i-a anunțat pesonal pe liderul democraților și premierul Pavel Filip că dacă vor admite această „eroare”, drumul european va fi blocat.

„Când spun drum european, spun și asistența financiară care vine din Europa, care nu vine de la bunul Dumnezeu. Sunt banii cetățenilor europeni. I-am prevenit pe acești oameni, le-am spus că fac o mișcare greșită, că nu e nici în interesul lor ca partid politic, nici în interesul cetățenilor R. Moldova, nu cred că era o urgență schimbarea legii electorale”, a declarat Cristian Preda.

Deputatul european a spus pentru sursa citată că încă acum un an lucrurile au devenit clare pentru UE, însă guvernarea ar fi încercat „să arunce cu praf în ochi”, prin „propagandă și lobby”, inclusiv perin intermediul Partidului Social Democrat din România. Acesta a mai adăugat că „UE nu glumește” și că banii ar putea fă ajungă doar dacă există „minime garanții că democrația funcționează”.

În același interviu, deputatul a precizat că decizia actuală a justiției privind invalidarea alegerilor este pusă de oficialii europeni alături de investigarea furtului miliarului și îndeplinirea condiționalităților privind asistența macrofinanciară.

„Există suspiciunea, bazată pe elemente rezonabile, că în acest moment, justiția din Moldova acționează sub presiune politică și este una dintre principalele probleme pe care le avem cu această țară, la fel cu e și una dintre principalele probleme pe care le avem cu țările din balcanii de vest”, a explicat Preda.

„În urmă cu trei-patru ani, Moldova era văzută ca un potențial candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și evoluțiile politice negative din ultimii ani, constituirea acestei duble guvernări, având drept actori principali pe cei din Partidul Democrat și cei din partidul Socialiștilor, au dus la o degradare semnificativă a imaginii Moldovei și a credibilității Moldovei, iar anularea unor alegeri care au fost clare pentru toată lumea, care au fost considerate organizate în bune condiții, nu face altceva decât să consolideze percepția negativă șă să consolideze ideea că justiția nu e independentă, că e controlată politic”, a menționat eurodeputatul.

„Nu scapă nimănui legătura între controlul justiției, eșecul în îndeplinirea condițiilor cerute de Bruxelles pentru acordarea asistenței macrofinanciare și această împărțire a puterii între Dodon și Plahotniuc”, opinează Cristian Preda, care susține că situația creată de justiție privind invalidarea alegerilor nu convine nimănui decât democraților.

„Intervenția oligarhului Plahotniuc în alegeri a fost mai degrabă dăunătoare. În primul rând, a susținut un candidat care, chipurile, era independent, toată lumea știa că e candidatul lui. Toată lumea știa că este o anticipare a unei strategii pe care Partidul Democrat a gândit-o mai demult drept o strategie pe care să o aplice și la alegerile legislative. Ideea că ar exista, de fapt, solidaritatea unor forțe care își spun fiecare în parte europene, este falsă. Există diferențe de substanță între felul în care Partidul Democrat din Moldova vede politica și vede relația cu Uniunea Europeană și alți actori, în particular Andrei Năstase și Maia Sandu, văd această achestiune. Încercările disperate ale lui Plahotniuc, susținute de PSD din România, de a prezenta această formațiune politică drept o formațiune pro-europeană sunt sortite eșecului. Nu este credibil acest efort de legitimare. Faptul că spuns sunt pro-Brusseles și în același timp faci ceea ce a făcut Plahotniuc, și anume o modificare a legii electorale care să-i fie favorabilă lui și lui Dodon, dar în primul rând lui Dodon, îl descalifică în mod absolut. Parlamentul European și-a dat seama de asta, Serviciul Extern și-a dat seama de asta, Comisia Europeană și-a dat seama de asta, doar PSD-ișitii din România și Plahotniuc nu și-a dat seama de acest lucru. Până și Dodon și-a dat seama”, a declarat Cristian Preda pentru Europa Liberă, precizând că, chiar dacă există voință din partea UE, banii nu vor veni.

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Avem de-a face cu o grupare de tip Cosa Nostra, cu o Hidra bicefala si cu un lider suprem care baga poporul in boale si in saracie crunta. O grupare care-si baga picioarele in UE. E bine ca Europa a inteles ca partidul lui Plaha este o fictiune proeuropeana, o dictatura perverse, duplicitara care a intrat in coliziune frontala cu UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *