Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Europarlamentar: UE nu poate ajuta…

Europarlamentar: UE nu poate ajuta R. Moldova până când autoritățile de la Chișinău nu vor arăta că lucrează în interesul cetățenilor

Europarlamentarul român Siegfried Mureșan susține că Uniunea Europeană trebuie să ofere asistență macrofinanciară R. Moldova doar atunci când autoritățile vor demonstra că acționează în interesul cetățenilor, dar nu în interesul unor actori politici.

„Concluziile Consiliului Uniunii Europene (UE) referitoare la relațiile cu R. Moldova, adoptate ieri de miniștrii de externe ai statelor membre, arată clar că R. Moldova mai are mulți pași de făcut pentru a beneficia de asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro acordată de Uniunea Europeană. Există condiționalități tehnice și politice foarte clare pentru ca prima tranșă din acești bani să fie eliberată. Ele țin de respectarea statului de drept, combaterea corupției și, mai ales, de punerea în acord a legislației electorale cu recomandările Comisiei de la Veneția. R. Moldova trebuie să îndeplinească aceste condiționalități, altfel banii nu vor putea fi acordați. Vedem că Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul privind asocierea economică și politică cu R. Moldova, însă autoritățile de la Chișinău trebuie să urgenteze implementarea reformelor stabilite de comun acord în cadrul Acordului de Asociere pentru ca cetățenii R. Moldova să se bucure pe deplin de beneficiile apropierii de UE: instituții consolidate și modernizate, o justiție mai bună, școli și spitale mai bune, o economie mai competitivă. Așteptările cetățenilor sunt clare: vor o justiție independentă și o guvernare mai bună. Uniunea Europeană a înțeles acest lucru, de aceea va folosi toate instrumentele pe care le are să se asigure că reformele așteptate de oameni sunt accelerate și că rezultatele sunt concrete. Și eu vreau ca banii europeni să ajungă la Chișinău, dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să existe garanția că vor fi folosiți de instituții reformate care utilizează banii cât mai eficient în interesul cetățenilor. Asistența macrofinanciară a UE nu poate fi acordată până când autoritățile din R. Moldova nu vor dovedi că lucrează doar în interesul cetățenilor”, susține europarlamentarul.

Amintim că ieri, 26 februarie, Miniștri de externe din țările Uniunii Europene (UE) au discutat despre situația R. Moldova într-o ședință a Consiliului Afaceri Externe al UE, care s-a desfășuratla Bruxelles. Consiliul Afaceri Externe al UE și-a exprimat regretul că noua lege electorală din R. Moldova nu a abordat unele dintre recomandările-cheie ale avizului Comisiei de la Veneția și au menționat că noul sistem electoral trebuie să fie monitorizat cu atenție în timpul campaniei electorale, în ziua alegerilor și în perioada ulterioară pentru a stabili impactul asupra democrației. Totodată, Consiliul a subliniat că autoritățile din R. Moldova trebuie să-și întărească eforturile pentru lupta împotriva corupției, dar și reformarea sistemului judiciar. Un factor cheie în procesul de reformă îl constituie investigarea imparțială și cuprinzătoare a fraudei bancare din 2014 − toți cei implicați trebuie să fie aduși în fața legii, indiferent de afilierea politică. 

Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău au trecut cu vederea criticile ce le-au fost aduse de către Consiliu și au remarcat doar faptul că relația cu R. Moldova este considerată drept una importantă. Atât președintele Parlamentului, cât și șeful Guvernului, interpretează concluziile, care denotă probleme pe anumite segmente cum ar fi reforma justiției, combaterea corupției și elucidarea fraudei bancare, ca pe niște recomandări, nu și ca pe niște critici dure.

Nu este pentru prima dată când autoritățile de la Chișinău „înțeleg” diferit declarațiile făcute de Uniunea Europeană. Amintim că după ce, la 20 iulie 2017, 74 de deputați din Parlamentul R. Moldova au votat pentru schimbarea sistemului electoral, în pofida faptului că membrii Comisiei de la Veneția au declarat că astfel de acțiune implică o serie de riscuri. mai mulți europarlamentari au criticat dur această decizie. Cu toate acestea, majoritatea parlamentară au privit aceste critici drept recomandări.