Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Euromonitor 2014 - sinteza principalelor…

Euromonitor 2014 – sinteza principalelor acțiuni din 2014

Anul 2014 a fost unul crucial pentru relațiile bilaterale dintre R. Moldova și Uniunea Europeană. Acestea au atins un nou nivel calitativ în urma semnării Acordului de Asocierea cu UE și a liberalizării regimului de vize în spațiul Schengen.

Acordul de Asociere, care presupune crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, a adus deja primele rezultate, iar pe parcursul anului 2014 exporturile moldovenești spre UE au crescut cu 9,6%, ponderea UE în total exporturi majorându-se până la 53% în 2014. La rândul său, liberalizarea regimului de vize cu statele Schengen a facilitat călătoria în UE a peste 350 de mii de cetățeni moldovenei în primele 9 luni ale lui 2014.

În pofida dinamicii pozitive la adoptarea standardelor europene, renunțarea la standardele învechite, fie contradictorii, rămâne a fi o provocare pentru autorități. Astfel, persistă reticențe în rândul actorilor responsabili de infrastructura calității, dar și a agenților economici, cu privire la adoptarea standardelor europene, care se referă la costurile ridicate legate de implementarea standardelor europene, precum și la conexiunile strânse cu piețele de desfacere din CSI, unde se aplică pe larg standardele interstatale.

În același timp, merită menționate progresele din domeniul vamal, unde ponderea exportului perfectat pe cale electronică a depășit 30%, dar și din domeniul transportului, prin reluarea exporturilor navale de cereale peste Prut. În același domeniu, lipsa de transparență instituțională a Căilor Ferate a Moldovei riscă să pericliteze programul de investiții al BERD în valoare de 52,5 milioane de euro.

În domeniul energetic, menționăm semnarea contractului de vânzare cumpărare a gazelor naturale dintre Moldova și România și anunțarea planurilor de expansiune a gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău. Totuși, luând în considerare numeroasele întârzieri și în general dinamica proiectului, Republica Moldova va rămâne în continuare dependentă de importul de gaze naturale din Federația Rusă.

În sectorul justiției, deși dinamica procesului de implementare a Strategiei de reformă este una constant pozitivă, s-au acumulat multe restanțe alarmante, cum ar fi: reformarea organelor procuraturii; implementarea mecanismelor interne de avertizare, etc.

Alegerile parlamentare din noiembrie 2014 au indicat asupra existenței deficiențelor în asigurarea dreptului universal la vot, în condițiile în care a fost anulată înregistrarea în competiția electorală a unui candidat electoral cu câteva zile înainte de alegeri.

Anul 2014 a fost un an neobișnuit și pentru procesul reglementării transnistrene. Asta deoarece: „criza ucraineană” provocată de anexarea Crimeea de către Rusia, urmată de războiul din Donbass a creat antagonisme serioase pentru negociatorii formatului „5+2”, diminuând randamentul şi așa destul de redus al negocierilor în acest format; Federația Rusă a redus substanțial suportul financiar pentru Transnistria, iar Ucraina a întreprins măsuri de securizare a hotarelor sale împotriva unei eventuale invazii a forțelor armate transnistrene în regiunea Odessa, ceea ce a provocat limitarea circulației cetăţenilor şi creşterea tensiunilor social-economice; consolidarea încrederii a fost subminată prin acţiunile unilaterale ale autorităţilor transnistrene îndreptate împotriva liberei circulaţii a cetăţenilor, a pacificatorilor moldoveni, a fermierilor moldoveni, şi a şcolilor din regiune cu predare în limba română.

Raportul la fost lansat cu sprijinul financiar al Fundaţiei Soros-Moldova, în cadrul proiectului „Relaţiile UE-Moldova –Monitorizarea Progresului în cadrul Parteneriatului Estic în anul 2014”.