Eurodeputat român, despre conflictul transnistrean: „România are tot dreptul să stea la masa negocierilor”

Eurodeputatul român, Corina Crețu, (Pro România, S&D) solicită Ministerului Afacerilor Externe de la București să facă demersurile necesare pentru a participa la negocierile din formatul 5+2 privind soluționarea conflictului transnistrean.

Corina Crețu a precizat că Uniunea Europeană susține procesul de soluționare a conflictului și a transmis că România are tot dreptul să stea la masa negocierilor”. Aceasta a subliniat că acest conflict poate fi soluţionat prin dialogul politico-diplomatic.

Îmi pare rău că România a fost exclusă. La un moment dat, România făcea parte din echipa de negociatori în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean. Este această tragedie istorică. Din păcate, Stalin a avut această idee de a pune împreună o porțiune a Moldovei care întotdeauna a aparținut României, cu o porțiune care nu a aparținut niciodată României. Din acest punct de vedere, cred că trebuie să se meargă înainte cu negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean. Important este ca cetățenii de acolo să nu fie afectați.

(…) Drepturile elementare are cetățenilor nu trebuie sub nicio formă afectate. Acești puțini români care mai trăiesc în Transnistria au aceleași drepturi ca orice cetățean al R. Moldova. Din acest punct de vedere cred că este important să se meargă înainte”, a declarat eurodeputatul în cadrul emisiunei Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

Eurodeputatul Corina Crețu (Pro România, S&D) a efectuat o vizită în R. Moldova, prima în calitate de membru al Parlamentului European, după ce anul trecut s-a aflat la Chișinău în calitate de comisar european pentru politică regională.

Ultimele negocieri în formatul „5+2” pentru procesul de reglementare transnistreană au avut loc la Bratislava, pe 9 şi 10 octombrie. Atunci părțile, mediatorii și observatorii au menționat că activitatea pentru a conveni asupra noului protocol de la Bratislava va continua.

Scopul negocierilor în formatul „5+2” este de a elabora principiile unei reglementări cuprinzătoare bazate pe suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional, cu statut special pentru Transnistria în cadrul Moldovei, așa cum este reconfirmat anual în declarațiile Consiliului Ministerial de toate cele 57 state participante.

Negocierile în formatul „5+2” se desfășoară cu participarea reprezentanților părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.

FOTO: B1.ro 

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *