Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Două motive pentru care PL…

Două motive pentru care PL a plecat de la guvernare, în viziunea lui Plahotniuc

Decizia din 26 mai a Partidului Liberal (PL) de a părăsi  majoritatea parlamentară și a retrage toți miniștrii liberali din funcții a fost discutată în cadrul ședinței de astăzi a Partidului Democrat (PDM) sub aspect tehnic și „organizatoric”, astfel încât „activitatea Guvernului să se desfășoare în cele mai bune condiții”, a declarat liderul democrat Vlad Plahotniuc. Acesta a susținut un briefing de presă după ședința săptămânală a partidului și și-a citit discursul pregătit din timp de pe o tabletă imensă.

„Având în vedere că în zilele următoare vom aproba în executiv reforma guvernului, iar apoi ea va fi dezbătută și în Parlament, vom face acum doar câteva mișcări oganizatorice provizorii pentru ca să asigurăm funcționalitatea Guvernului, urmând să definitivăm lucrurile, cu desemnarea responsabililor pe domenii, imediat ce vom începe implementarea acestei reforme”, a declarat Plahotniuc.

Potrivit acestuia, decizia PL ar fi fost determinată de două motive. „Un motiv posibil este legat de factorul emoțional, iar altul, de o posibilă dorință a liberalilor de a-și reface forțele fiind în opoziție în perspectiva participării la alegerile parlamentare din 2018”.

„În opinia noatră, ceea ce se întâmplă în zona combaterii corupției nu trebuia, desigur, să determine, plecarea Partidului Liberal din coaliție. Chiar și în condițiile în care ei privesc subiectiv ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile, actul de justiție și argumentările trebuie să se facă în interiorul sistemului de justiție și nu în interiorul partidelor politice sau coaliției politice”, a declarat democratul.

Liderul PDM susține că liberalii au utilizat evenimentele de la Primăria mun. Chișinău drept un pas politic strategic, acela de a pleca de la guvernare și a intra în opoziție, pentru ca acest lucru ar genera PL-ului confort și o evoluție mai bună până la alegerile din 2018.

La 26 mai, după ședința Consiliului Republican al Partidului Liberal, convocată după reținerea prim-vicepreședintelui PL, Dorin Chirtoacă, liderul partidului, Mihai Ghimpu a anunțat despre părăsirea alianței de guvernare. PL a argumentat prin faptul că R. Moldova se îndreaptă pe o cale greșită și consideră că Dorin Chirtoacă și Iurie Chirinciuc ar fi deținuți politici, iar rezolvarea cazurilor acestora este condiționată de subordonarea PL intereselor politice ale PDM.

La 29 mai, demisia și-au depus Valeriu Munteanu, ministrul Mediului, Igor Talmazan și Victor Morgocicei doi viceminiștri ai instituției, Ion Cebanu, directorul  MOLDSILVA, Octavian Apostol, director general AGEPI, Gheorghe Brega, viceprim-ministrul pe probleme sociale.