DOSARUL ASITO: Doi în arest, trei în libertate

Directorul financiar adjunct al ASITO şi unul dintre juriştii, reţinuţi ieri într-un dosar de delapidare a banilor întreprinderii în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani, au fost arestaţi. Decizia aparţine judecătoriei Buiucani, care a admis demersul procurorilor anticorupţie de arestare preventivă a învinuiţilor pe un termen de 30 şi, respectiv 25 de zile. Celelalte trei persoane vor fi cercetate în stare de libertate, pe motiv că au colaborat cu ancheta şi au recunoscut că au acţionat la indicaţiile superiorilor. Toţi însă au interdicţie de a părăsi localitatea, anunță CNA.

Potrivit materialelor acumulate s-a constatat că, învinuiţii, inclusiv factori de decizie ai CIA „Asito” SA, urmărind scopul delapidării mijloacelor financiare ale instituţiei, au intenţionat să sustragă 9,5 milioane de lei din conturile întreprinderii, invocând o datorie fictivă a ASITO faţă de unii agenţi economici.

Astfel, falsificând un contract, prin care  CIA „Asito” SA ar fi garantat achitarea datoriilor unei companii, învinuiţii au  reuşit să transfere de pe conturile ASITO pe cele ale agentului economic 3 290 000 lei. În continuarea intenţiei de însuşire şi legalizare a mijloacelor financiare, acelaşi grup de persoane ar fi organizat încheierea unui contract fictiv dintre agentul economic menţionat şi  o companie off shore, care presupunea achiziţionarea unui utilaj specializat cu 564 340 dolari. În temeiul acestui contract, învinuiţii au convertit suma de 3,29 milioane de lei lei în USD şi au transferat-o integral pe conturile bancare deschise în Federaţia Rusă. După această schemă, persoanele menţionate intenţionau să sustragă 9,5 milioane de lei.

Luând în considerare cele expuse, ofiţerii anticorupţie şi procurorii au pornit o cauză penală pe faptul tentativei de delapidare a averii străine, săvârşită în proporţii deosebit de mari, precum pentru spălarea banilor. Joi, cinci persoane din cadrul administraţiei ASITO au fost reţinute în acest dosar şi au fost plasate în izolatorul CNA.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *