Dosar penal pe numele ex-președintelui ucrainean, Petro Poroșenko

Ex-președintele Ucrainei, Petro Poroșenko este cercetat penal în legătură cu incidentul din strâmtoarea Kerci. Potrivit Biroului de Stat pentru Investigații al Ucrainei, acesta este învinuit de o posibilă trădare de patrie. Despre acest lucru a anunțat serviciul de presă al Biroului de Stat, care anchetează crimele înalților funcționari, informează agenția TASS.

Cazul este deschis la cererea lui Andrei Portnov, fostul adjunct al șefului administrației prezidențiale a lui Viktor Ianukovici. Acesta a depus o cerere la 20 mai curent. Portnov a solicitat să fie inițiată o investigație privind acțiunele pe care le-a întreprins Poroșenko în calitate de comandant suprem în legătură cu incidentul din strâmtoarea Kerci, la 25 noiembrie 2018, mai notează TASS.

„Acțiunile lui Poroșenko au avut ca scop provocarea deliberată a Federației Ruse pentru acțiuni agresive de represalii și previzibile într-o situație tensionată, care a dus la pierderi în Marina Națională a Ucrainei”, a scris Portnov pe rețelele de socializare.

În noaptea de 25 noiembrie 2018, trei nave militare ucrainene — două nave mici de artilerie Berdiansk și Nikopol și remorcherul Yani Kapu au ieșit din portul Odesa de la Marea Neagră și s-au îndreptat în direcția portului Mariupol. În larg una din cele două bărci de coastă rusești Don a lovit remorcherul ucrainean. Forțele navale ale Ucrainei au raportat că forțele speciale ale Rusiei au capturat trei nave ucrainene de război, care au fost mai întâi blocate, iar apoi atacate de către navele rusești în Strâmtoarea Kerci. 

Pe 7 mai curent, fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, trebuia să fie audiat și în dosarul Euromaidanulu. Acesta însă nu s-a prezentat la Procuratura Generală.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *