Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dorin Chirtoacă vrea să revină…

Dorin Chirtoacă vrea să revină la Primarie. A depus actele la CECE

Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, vrea să revină la Primarie. Liderul PL a depus astăzi, 19 septembrie, actele necesare la Consiliul Electoral de Circumscripție Chișinău pentru a fi înregistrat în cursa pentru șefia capitalei.

„Eu înteleg că locuitorii capitalei pot să spună că am avut trei mandate, însă eu nu am fost lăsat să-mi duc proiectele până la capăt. Vreau să-mi duc proiectele până la capăt. Candidez doar pentru un singur mandat ca să-mi duc până la capăt proiectele începute”, a declarat Chirtoacă după ce a depus actele la CECE.

Numărul de ordine în buletinul de vot va fi stabilit, astăzi, la ora 17.00, prin tragere la sorţi. Tot astăzi este și ultima zi în care aspiranții la fotoliul de primar mai pot depune actele necesare pentru a fi înregistrați în cursă.

Chirtoacă a obținut primul mandat de primar la alegerile locale generale din 2007, după care au urmat alte două mandate.

Dorin Chirtoacă a fost reținut în dosarul parcărilor cu plată la 25 mai 2017. A doua zi a fost plasat în arest la domiciliu, care ulterior a fost prelungit în mai multe rânduri. La 21 iulie 2017, dosarul a fost trimis în judecată, iar la 28 iulie 2017, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar.

Chirtoacă mai este vizat într-un al doilea dosar unde este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu peste 66 de milioane de lei – în calitate de primar, ar fi încheiat tranzacţii de împăcare cu persoanele care au prezentat acte executorii ale instanţelor judecătoreşti, prin care CMC era obligat să le asigure cu locuinţe. 

Acțiunile primarului vin în contradicție cu hotărârile instanţelor de judecată, susținea anterior Centrul Național Anticorupție (CNA), deoarece Consiliul Municipal Chișinău „era obligat să acorde persoanelor şi familiilor acestora spaţiu locativ cu drept de folosinţă  şi nicidecum să acorde mijloace financiare pentru procurarea spaţiului locativ în proprietate privată” prin semnarea proceselor-verbale de consemnare a condiţiilor tranzacţiilor de împăcare între primar, creditori și executorii judecătorești.

În ambele cazuri se declară nevinovat și susține că dosarele au la bază motive politice.

Alegerile locale generale vor avea loc la 20 octombrie.