Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dorin Chirtoacă demisionează

Dorin Chirtoacă demisionează

Dorin Chirtoacă, edilul capitalei suspendat din funcție și cercetat într-un dosar de trucare a licitațiilor, a anunțat că demisionează. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă a Partidului Liberal.

„Nu văd altă soluție decât să îmi dau demisia. Dacă rămân, apoi devin complicele lui Dodon și a lui Plahotniuc. Fac asta pentru cetățenii care m-au votat de trei ori. Doar lor pot să le dau acest mandat, pentru că toți cetățenii vor să aibă un primar ales. Astăzi le spun ca nu pot să revin la Primăria Chișinău din cauza dictaturii instaurate în republică. De aceea am decis sa refuz la funcția de primar, și să ofer chișinăuienilor dreptul de-a avea un primar ales de ei. Astfel, alegerile urmează să aibă loc la 20 mai 2018 și să vedem cine va câștiga”, a declarat Chirtoacă.

Decizia vine la doar două zile după ce, la 14 februarie 2018, Chirtoacă a spus că nu va renunța la Primărie, așa cum a făcut-o Renato Usatîi.

„La Bălți se încearcă preluarea puterii locale, așa cum s-a făcut la Chișinău. Eu salut decizia lui Renato Usatâi de a demite din funcția de primar al mun. Bălți. Însă, eu nu voi pleca de la Primărie, pentru că scopul meu este să fac tot posibilul ca legea să primeze. Vreau ca oamenii să înțeleagă că în R. Moldova legea nu este respectată. Unde s-a mai văzut ca un primar să fie suspendat din funcție în perioada anchetei, cât este târât în instanța de judecată? Legea spune că primarul poate fi suspendat din funcție doar după ce el a fost găsit vinovat și a fost condamnat, dar ce se face la noi?”, declara edilul, pe 14 februarie, după o nouă ședință de judecată în dosarul licitațiilor trucate privind amenajarea parcărilor în Chișinău.

La 12 februarie 2018, Renato Usatîi, primarul or. Bălți aflat la Moscova, și-a anunțat demisia din funcție de edil. Declarația a fost făcută în timpul unei intervenții video în cadrul emisiunii Politica de la TV8. Usatîi a declarat că decizia de a demisiona anume acum, oferă posibilitatea ca următoarele alegeri în Bălți să aibă loc pe 20 mai, curent, odată cu alegerile anticipate locale din toată țara. Până la alegeri anticipate, interimatul va fi asigurat de Nicolae Grigorișin, ajuns consilier municipal în 2015 pe listele Partidului Nostru.

Usatîi afirmă că dacă ar fi așteptat până la referendum, drept rezultat, următoarele alegeri ar fi avut loc doar în 2019. „Aș fi făcut astfel același lucru pe care îl face Plahotniuc cu Chișinăul și chișinăuienii”, a declarat acesta.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi a mai spus că activitatea primăriei a fost intenționat blocată. „Din cauza că nu mă aflu în țară, după Anul Nou, oamenii masiv au încetat să mai iasă la lucru, fiind încurajați cu bani și alte metode să-și ia concedii, să nu se prezinte la locul de muncă”, afirmă Usatîi. Prin decizia sa, Usatîi vrea să demonstreze că „nu ține neapărat să se agațe de putere” și le oferă bălțenilor posibilitatea să iasă la vot pe 20 mai, când vor avea loc alegeri locale anticipate.