Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dorin Chirtoacă criticat pentru încălcarea…

Dorin Chirtoacă criticat pentru încălcarea dreptului la întrunire și expresie

În timp ce Nicolae Timofti, președintele R. Moldova, s-a întâlnit cu o delegație a Comitetului Permanent al Marii Adunări Naționale a Reprezentanților Poporului Chinez din Întreaga Chină (ANPRC), discipolii Falun Dafa din Chișinău, au dorit să protesteze pașnic în fața sediului Președinției de pe str. N. Iorga, însă au fost acostați de către reprezentanții Inspectoratului General al Poliției care i-au anunțat despre existența unei dispoziții a Primarului General și anume: în legătura cu vizita oficialilor chinezi sunt interzise protestele pașnice.

Deși nu au plecat de la fața locului discipolii Falun Dafa au fost grav interferați în a-și exercita dreptul constituțional la întrunire și expresie.

Menționăm că, pe data de 15 octombrie, curent, Primarul General al capitalei Dorin Chirtoacă, a semnat Dispoziția „Cu privire la limitarea temporară a accesului publicului în anumite locuri publice din municipiul Chișinău, în
perioada 15-17 octombrie 2015”, dispoziție menită să interzică accesul publicului la o distanță de 50 de metri de anumite instituții și să sisteze desfășurarea manifestărilor publice (mitingurilor, întrunirilor, iarmaroacelor etc. în imediata apropiere a instituțiilor care vor fi vizitate de către „marii oficiali comuniști chinezi” veniți în vizită la Chișinău pentru cîteva zile.

Asociația Falun Dafa califică acținuile Primarului General al capitalei Dorin Chirtoacă și dispoziția emisă ca fiind tendențioase, autocratice, în stil comunist, neconstituționale și total lipsite de temei juridic.

De atenționat, că Dorin Chirtoacă a mai semnat și în anul 2013 o asemenea dispoziție tot cu ocazia sosirii unei delegații a Partidului Comunist Chinez, iar în anul 2014 a suspendat activitatea Asociației Falun Dafa fără nici o motivație legală.