Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Donatori „falși” în listele PD?…

Donatori „falși” în listele PD? „Eu să am 25 de mii, eu nici nu aș lucra aici”

Jurnaliștii de la RISE Moldova au discutat cu zeci de donatori ai Partidului Democrat și i-a întrebat despre condițiile în care au ajuns să contribuie la visteria partidului de guvernământ și de unde sunt banii donați. Unii nici nu știau că sunt incluși în lista donatorilor sau că sunt prezentați drept membri de partid. Alții au fost loviți de amnezie când au fost luați la întrebări, iar câteva persoane le-au declarat că au donat prin transfer, asta deși partidul a raportat oficial doar încasări cash.

Alexei Boico este unul dintre donatori. În prezent lucrează gardian la oficiul unei bănci. La începutul anului, când a făcut donația, era angajat al filialei din Dondușeni a societății pe acțiuni Rețelele electrice de distribuție Nord (RED Nord).

Societatea pe acțiuni RED Nord aparține statului. Directorul filialei Dondușeni neagă faptul că unii angajați au fost duși în mod organizat la evenimentele Partidului Democrat. Cât despre existența unui donator care nu știa că este în listă…

Reporter: — Pe data de 22 ianuarie ați donat 25 de mii de lei Partidului Democrat.
Alexei BOICO: — Unde m-am iscălit? Eu nu m-am iscălit nicăieri.
R.: — Dar ați dat din bugetul Dvs. așa sumă de bani?
A.B.: — Nu. Eu vă spun deodată. Eu să am 25 de mii, eu nici nu aș lucra aici.
R.: — Dvs. sunteți membru al Partidului Democrat?
A.B.: — Nu.
R.: — Că v-au trecut aici în lista de membri.
A.B.: — Pe noi ne impuneau.
R.: — Vă impuneau să fiți membri?
A.B.: — Membri și ne suiau după listă, făceam iscălituri și ne duceau la Chișinău.
R.: — La evenimente?
A.B.: — Da.
R.: — Și ați fost, ați participat?
A.B.: — Am fost. Dacă nu eram — nu lucram.

VASILE LUNGU, directorul filialei Dondușeni a RED Nord SA: Eu nu știu de așa ceva și cine v-a spus nu știu, dar Dvs. listele le aveți, este semnătura donatorului? Dacă este semnătura lui înseamnă că benevol a dat.

Alte discuții dintre jurnaliști și presupușii donatori ai PDM, inclusiv în format VIDEO, citiți în ancheta jurnaliștilor de la RISE Moldova. 

RISE notează că, dintre toate formațiunile politice din Republica Moldova, Partidul Democrat are cei mai mulți donatori — peste o mie de persoane în toată țara. Sunt preponderent angajați la instituții și întreprinderi de stat și au virat în bugetul democraților un total de circa 5,6 milioane de lei. Asta, doar în prima jumătate a acestui an.