Principală  —  IMPORTANTE   —   Donații de 99 de mii…

Donații de 99 de mii de lei într-o singură zi. Primii sponsori ai candidaților PDM pe circumscripții uninominale

Într-o singură zi, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a obținut donații de peste 99 de mii de lei.  Pe 28 decembrie, la două zile de la înregistrarea la autoritatea electorală a 49 de grupuri de inițiativă pentru susținearea candidaților PDM pe circumscripții uninominale, 29 de persoane au donat sume între 1 800 de lei și 9 000 de lei pentru pretendenții la funcția de deputat.

Pentru liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, care este desemnat drept candidat în circumscripția nr. 17, Nisporeni, a donat 3 200 de lei Sergiu Batiușca, nume similar cu cel al actualului director adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Cea mai substanțială contribuție a fost făcută de Radu Cherdivară. Acesta a donat 7 200 de lei pentru actualul ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, care candidează în circumscripția nr. 24, Anenii Noi, și 1 800 de lei, pentru Oleg Creciun, candidat în circumscripția nr. 43, Cahul.

Pentru grupul de inițiativă nr. 33, care colectează semnături în susținerea lui Constantin Țuțu, a făcut donații Olga Erhan. O persoană cu nume similar figurează drept consilieră al secretarului general al PDM.

Grupul de inițiativă pentru susținerea lui Pavel Filip drept candidat în circumscripția nr. 20, Strășeni, a fost sponsorizat cu 2 800 de lei  de către Viorel Jardan, nume similar cu cel al directorului Agenției de Dezvoltare Regională Centru.

Datele despre locul de muncă, data nașterii și alte informații despre donatori sunt anonimizate de către CEC.

Din cele 99 300 de lei care au fost donate candidaților, PDM a cheltuit 92 422 de lei. Majoritatea sumei a fost cheltuită de grupurile de inițiativă pentru combustibil.

Din momentul înregistrării grupurilor de inițiativă, membrii acestora  încep colectarea semnăturilor pentru susținerea candidaților respectivi la funcția de deputat. Pentru a fi înregistrat de consiliul electoral de circumscripție, candidatul trebuie să prezinte, suplimentar la setul de documente solicitat, liste de subscripţie care conţin semnăturile a cel puţin 500 și cel mult 1000 de susţinători cu drept de vot, în cazul bărbaților-candidați, iar în cazul femeilor-candidate – cel puțin 250 și cel mult 500 de susținători cu drept de vot din circumscripția unde candidează.

Potrivit legii, desemnarea candidaților la funcția de deputat începe cu 60 de zile înainte de data alegerilor, adică la 26 decembrie 2018 și se termină cu 30 de zile înainte de ziua scrutinului, adică la 24 ianuarie 2019.