Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon vrea să schimbe Constituția:…

Dodon vrea să schimbe Constituția: „65%-70% din cetățeni vor un președinte ca Putin”

Igor Dodon susține că președintele trebuie să aibă împuternicirea de a dizolva Parlamentul, de aceea Constituția R. Moldova trebuie schimbată. Acesta a declarat într-un interviu pentru postul rus de televiziune, Rossia24, cu o politică editorială pro Kremlin, că va propune în următoarele săptămâni o inișiativă de modificare a actului cosntituțional și că va insista pe organizarea unui referendum pentru a putea dizolva Legislativul și a fi organizate alegeri parlamentare anticipate.

Dodon a declarat că va lupta pentru alegeri anticipate, dar că „există două posibilități de a schimba Constituția: prin votul plenului Parlamentului și prin referendum”, dar că la momentul actual votul deputaților socialiști este insuficiente, de aceea unica soluție este organizarea unui referendum republican.

„Constituția actuală nu permite președintelui să dizolve Parlamentul, de aceea singura soluție, dacă vrem să avem alegeri parlamentare anticipate, este să încercăm să schimbăm Constituția pentru a oferi președintelui împuterniciri suplimentare. Noi lucrăm acum la acastă inițiativă, pentru ca până la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii martie să merg cu această inițiativă de a schimba Constituția”, a declarat Dodon pentru Rossia 24.

Chiar dacă nu va reuși organizarea alegerilor parlamentare, Dodon se arată sigur că la scrutinul din 2018 vor câștiga „forțele pro-Moldova, pro-stataliste”. Întrebat despre modalitățile de a câștiga încrederea cetățenilor până atunci, Igor Dodon a declarat că oamenii așteaptă schimbări, care nu întotdeauna pot fi făcute de președinte, dar a precizat că „65%-70% din cetățenii vor un președinte ca Putin în Moldova”.

Întrebat despre reglementarea problemei transnistrene, președintele Igor Dodon a declarat că pe parcursul anului curent multe probleme care afectează cetățenii din stânga și dreapta Nistrului, cum ar fi legătura dintre cele două maluri, transportul  și școlile,vor fi soluționate.„Sunt multe probleme economice și sociale care trebuie soluționate și pe care le vor soluționa n acest an”, a spus Dodon pentru jurnaliștii ruși.

Referitor la aspectul politic al reglementare a problemei transnistrene, Dodon a precizat că are o poziție diferită de cea a conducerii de la Tirapol, dar și că trebuie decis statutul și împuternicirile regiunii: „Eu consider că transnistria este pământ moldovenesc, parte componentă a R. Moldova”.

„Nu o singură dată am vorbit, când eram președinte al Partidului Socialiștilor, că organizarea federativă a statului ar fi o formă. Cuiva nu-i place denumirea, dar haideți să nu ne legăm, de denumire. Trebuie să rezolvăm problema. Eu vreau să rezolv problema. Partenerii noști de pe malul stâng văd puțin altfel lucrurile, referitor la independență. Dar sunt sigur că în următorii ani, doi-trei ani, vom avea posibilitatea, reieșind din situația geopolitică regională, pentru a ne apropia de rezolvarea acestei probleme”, a declarat șeful statului.

Acesta le-a spus jurnaliștilor că soluționarea problemei transnistrene poate fi divizată în două etape.

„În 2017-2018 va trebui să rezolvăm probleme oamenilor. În 2018, dacă nu vom avea alegeri anticipate, vor avea loc alegeri parmalentare și trebuie să ne gândim cum cetățeniii, lcuitorii de pe malul stâng, cetățenii R. Modlova care au dreptul la vot să participe la alegeri și cum vor fi reprezentați în Parlament. După alegeri, următorul pas este implementarea reglementării politic, 2019-2020. Cred că este real”, a conchis președintele.

Modificarea Constituției poate fi inițiată fie de cel puțin 34 de parlamentari, fie de guvern sau de cetățeni, prin strângerea de semnături.