Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon vorbește iarăși despre unioniști.…

Dodon vorbește iarăși despre unioniști. „Dacă nu președintele, atunci cine?”

În cadrul emisiunii „Glavnîi Vopros” de la postul NTV, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a vorbit iarăși despre evenimentele din 25 martie și unioniști.

„Unionismul a înregistrat un eșec umilitor, însă, noi nu trebuie să ne relaxăm. Trebuie să condamnăm propagarea acestei molime politice în R. Moldova. Facem tot posibilul ca să ținem situația sub control, ca să putem reacționa foarte repede în cazul unei provocări. Dacă nu președintele se va ocupa cu asta, atunci cine? Mă gândesc chiar să fac un front național comun pentru toți cei care țin la statalitatea țării. E strigător la cer – Parlamentul României a declarat deschis că este pentru lichidarea R. Moldova. Este un act  direct de agresiune împotriva țării noastre. M-am adresat la președintele Românie Klaus Iohannis, dar și la ONU, Consiliul Europei și OSCE și i-am atenționat că dacă această mișcare unionistă va continua, atunci există pericolul nu doar pentru R. Moldova, dar și pentru întreaga Europă și de aceae noi ne arătăm îngrijorați. Anul 1918 nu se va repeta, noi nu vom permite acest lucru”, a punctat șeful statului.

În același timp, el a recomandat moldovenilor să urmărească filmele documentare „Istoria Moldovei”, realizate sub patronajul șefului statului. „Acolo este totul foarte bine și corect arătat”, a opinat Dodon, președintele pro-rus.

Amintim că, de la investirea sa în funcție, Igor Dodon a fost de opt ori în Federația Rusă, însă, niciodată în România sau Ucraina. Președintele care își arată deschis susținerea și loialitatea pentru Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, vorbește mereu despre statalitatea R. Moldova. Cu toate acestea, anume el este cel care se opune retragerii trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova. Tot el, în timpul campaniei electorale pentru funcția de președinte al R. Moldova, în octombrie 2016, a declarat că „Crimeea aparține Federației Ruse”. Această declarație a scandalizat Ucraina. Deputaţii din Rada Supremă de la Kiev au solicitat Serviciului de Securitate din Ucraina declararea liderului PSRM de atunci, Igor Dodon, persona non-grata  pe teritoriul Ucrainei. Ulterior, Dodon a preferat să evite să vorbească despre conflictul din Ucraina și anexarea Crimeei de către Federația Rusă.