Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon se laudă că are…

Dodon se laudă că are relații bune cu țările europene, în timp ce ele nu-l primesc

Igor Dodon, președintele R. Moldova, a răspuns ieri, 21 noiembrie, în cadrul unei transmisiuni live pe o rețea de socializare Odnoklassniki, la o serie de întrebări privind relațiile sale cu țările europene. Dodon se laudă că are „relații destul de bune” cu liderii țărilor UE, în timp ce mai mulți experți politici constată că șeful statului nu este acceptat în multe capitale ale lumii.

Președintele Moldovei, despre relația cu liderii europeni

În cadrul transmisiunii live de ieri, Igor Dodon a menționat și întâlnirea cu președintele Italiei și premierul Ungariei.

„Recent, m-am întâlnit cu președintele Italiei. Am discutat multe probleme actuale. El mi-a promis că în anul viitor va face o vizită oficială în Moldova. Totodată, cu câteva luni în urmă m-am întâlnit cu premierul Ungariei. Am găsit cu el limbă comună și am constatat cu plăcere că părerile noastre coincid în proporție de 90 la sută. În viitorul apropiat voi întreprinde mai multe vizite oficiale în alte țări europene”, a menționat Dodon.

Menționăm că, cu puțin timp în urmă, șeful statului, care a vorbit despre cooperarea cu UE, a refuzat să participe la Summit-ul Parteneriatului Estic care va avea loc la Bruxelles pe data de 24 noiembrie. Acesta a spus că a refuzat să meargă acolo, pentru că „nu-mi place să fiu pus într-un coș cu Ucraina care trece printr-un conflict armat în Donbass. Prin urmare, nu voi merge acolo”.

În același timp, analistul politic Igor Boțan găsește o altă explicație la refuzul lui Dodon de a participa la Summit.  „Reprezentanții UE știu foarte bine că, în timpul campaniei electorale, Igor Dodon a vorbit despre necesitatea anulării Acordului de Asociere cu UE, de aceea președintele R. Moldova nu este acceptat în țările europene, iar el spune că anume el este cel care nu vrea să meargă acolo”, susține analistul.

Igor Dodon, despre relațiile cu România

În timpul transmisiunii în direct, Igor Dodon a discutat și despre relația sa cu România, reamintind că a trimis o invitație oficială președintelui României, Klaus Johannes, dar nu a primit încă niciun răspuns.

La acest subiect s-a expus Boțan, care este de părere că „în timpul campaniei electorale Igor Dodon a făcut mai multe declarații tăioase, care acum se lasă simțite. Poate Dodon și este gata să se întâlnească cu ei, dar ei nu”.

Pe de altă parte, Igor Dodon susține că există o singură problemă cu românii: „faptul că unii susțin unioniștii și doresc să ne distrugă statalitatea țării. La acest subiect nu vom ajunge niciodată la un compromis… frați frați, dar toată lumea la casa lui. Stați acasă, vizitați-ne…, dar fiecare este stăpân la el acasă. Nu trebuie să mergeți prin Moldova, așa cum o face acum Băsescu prin sate. Offf, mare erou! El a fost dat afară din țară, unde oamenii nu mai voiau să-l vadă și acum a venit în țara noastră să se implice în politică”, s-a arătat indignat Dodon.

Amintim că la 3 ianuarie 2017, Igor Dodon, a semnat un decret privind retragerea cetățeniei moldovenești a lui Traian Băsescu, fostul președinte al României. Traian Băsescu a primit cetățenia Republicii Moldova printr-un decret semnat de fostul președinte al R. Moldova, Nicolae Timofti. După câteva luni, acest decret a fost suspendat, până la soluționarea cauzei.