Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon se arată revoltat de…

Dodon se arată revoltat de declarația semnată de mai multe localități din țară. „Îi vom penaliza”

Igor Dodon, șeful statului, spune că va face tot posibilul ca cei care se ocupă de „distabilizarea și lichidarea statalității R. Moldova” să fie trași la răspundere. Declarația a fost făcută de către șeful statului după ședința Consiliui Suprem de Securitate.

„În cadrul ședinței m-am arătat îngrijorat de acțiunile unor aleși locali care au lansat o serie de provocări pentru lichidarea statalității R. Moldova. Consiliul Suprem de Securitate condamnă aceste acțiuni. De aceea, am venit cu propunerea de modificare a legislației pentru a trage la răspundere penală pe cei care fac astfel de tentative. Vom merge cu această propunere și în Parlament”, a menționat președintele pro-rus Igor Dodon.

Totodată, acesta s-a arătat îngrijorat de evenimentele ce urmează să fie organizate în perioada 24-27 martie (la 27 martie 1918 a fost convocat Sfatul Țării, care a votat Unirea Basarabiei cu România, n.r.). „Cei care se acoperă cu răspândirea mesajelor unioniste vor să vină la Chișinău și să facă destabilizări, dar noi nu vom permite și îi vom penaliza. Constituția prevede foarte clar că orice acțiuni de lichidare a statalității R. Moldova este contrat legii”, a punctat Dodon.

Amintim că, la începutul lunii februarie curent, în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova, Igor Dodon a declarat„Unirea cu România înseamnă război civil. Noi, stataliştii, nu vom permite nimănui să lichideze R. Moldova. Admit că unele forţe, conştiente de faptul că vor rata alegerile, exploatează cu bună ştiinţă acest scenariu, dorind să destabilizeze situaţia, dar nu vor avea succes în intenţiile lor”.

Întrebat despre contraacțiunea inițiată de Igor Dodon, dar și despre dispoziția emisă de acesta pentru convocarea Consiliului Superior de Securitate pentru a lua atitudine față de acțiunile pro-unire cu România „care atentează la securitatea națională, la menținerea ordinii publice, la integritatea teritorială”, comentatorul politic Vlad Țurcanu susține că „asemenea afirmații ar trebui taxate energic de către instituțiile statului”. 

„Convocarea Consiliului Suprem de Securitate este o acțiune tipică pentru Igor Dodon care de când a ajuns la Președinție încearcă să folosească instrumentele statului împotriva unor cetățeni sau grupuri de cetățeni. Pentru mine însă, această încercare este mai curând una de  fațadă, pentru că nu văd premise ca instituțiile de forță ale statului să fie angajate în persecutarea unor asemenea inițiative pe care le-am urmărit la nivelul unor consilii sătești.

Foto: rador.ro

De o gravitate relativă mi se pare, mai curând, acea declarație a lui Igor Dodon cu privire la iminența unui război civil în cazul care s-ar prefigura o apropiere decisivă a R. Moldova de România. Cred că asemenea afirmații ar trebui taxate energic de către instituțiile statului ca pe o încercare de a incita anumite grupuri de cetățeni de a se radicaliza. De asemenea, instituțiile de forță ar trebui să ia măsuri de precauție pentru prevenirea unor asemenea încercări de a destabiliza situația într-un an electoral, având în vedere și mobilizarea fără precedent a forțelor militare ocupante din stânga Nistrului”, susține Vlad Țurcanu, care mai precizează că declarații lui Igor Dodon de natură să incite la ură ar trebui să fie examinate sub aspectul prevederilor Codului Penal. „Există prevederi foarte clare în Codul Penale care se referă la acest aspect și care trebuie luate în vedere de către instituțiile statului care ar trebui să se țină departe de  politică și să acționeze exact în spiritul legii. Nu contează dacă asemenea apeluri extrem de periculoase vin de la Președinție. În fața legii toți sunt egali și dl Dodon trebuie să răspundă cred pentru asemenea afirmații extrem de periculoase care ar produce o fractură și mai mare în societate și care ar putea să  continue prin radicalizarea unor grupuri. Igor Dodon încurajează anumite grupuri de cetățeni să se revolte în sensul unui război civil. Ce înseamnă război civil? Poate ca oamenii să pună mâna pe arme și să apere anumite concepte pe care le agită Igor Dodon”, menționează comentatorul politic.

Referitor la inițiativa de semnare a declarațiilor de unire de către deja a peste 90 de localități de pe întreg teritoriul țării, Vlad Țurcanu spune că fenomenul este un „rezultat al prăpastiei care s-a creat  în timp între  oameni și elitele politice”.

„Cu privire la aceste inițiative din consiliile sătești, cred că urmărim un fenomen care nu mai poate fi stăvilit, dar pe care autoritățile de până acum au încercat să-l anihileze sau să-l reprime, mă refer la libertatea cetățenilor de a-și afirma identitatea și, nu în ultimul rând, voința politică. Această situație când la nivelul uor sate se iau asemenea decizii, cred că este un rezultat al prăpastiei care s-a creat  în timp între oameni și elitele politice. Oamenii acum arată că doresc să-și ia soarta în propriile mâini.  Ei nu mai au așteptări de la clasa politică sau de la instituțiile guvernamentale, iar amploarea acestui fenomen nu trebuie subaprieciată, pentru că, din punctul meu de vedere, nu se limitează la acele câteva localități care și-au subliniat opțiunea pro-românească. Având în vedere larma care s-a creat în jurul subiectului, conștientizăm că există grupuri politice și de influență, mai mult sau mai puțin camuflate, care doresc menținerea R. Moldova într-o stare de incertitudine și lipsă de perspectivă. Până la urmă, dacă e să ne uităm la detalii, acest demers pro-românesc decurge din sensul declarației de independență, care, potrivit Curții Constituționale, prevalează asupra Constituției. Aceste inițiative nu au decât obiectivul de a deturna unele procese interne, în sensul unei restaurații neosovietice în R. Moldova, la adăpostul căreia, iată, înfloresc oligarhia și ilegalitățile, în dauna drepturilor cetățenilor”, explică comentatorul politic.

Vlad Țurcanu presupune că vor exista sau deja există partide care încearcă să influențeze fenomenul, „fie prin susținerea acestei mișcări, fie prin denigrarea ei, cum o face președintele Igor Dodon”. În același timp, susține fostul consilier al președintelui Nicolae Timofti, semnarea acestor declarații de unire vorbește despre faptul că „societatea din R. Moldova se maturizează și pretinde, chiar dacă în primă fază, la un nivel de jos, la nivelul satelor, să aibă reflexe democratice, civilizaționale”.

Amintim că astăzi, 7 martie, a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate. În cadrul ședinței au fost discutate mai multe subiecte printre care și raportul Kroll transmis ieri, 6 martie, Băncii Naționale a Moldovei. Decizia și recomandarea CSS către Banca Națională a Moldovei a fost ca acest raportul final Kroll să fie prezentat pentru examinare în cadrul următoarei ședințe a CSS, care va avea loc peste trei luni. Un alt subiect, examinat în cadrul ședinței a fost Strategia națională de apărare, precum și declarațiile de „unire” semnate de mai mulți aleși locali. În același timp, membrii CSS au recomandat tuturor negociatorilor în formatul 5+2” să continue această activitate pe parcursul acestui an.