Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon, nemulțumit că nu toți…

Dodon, nemulțumit că nu toți deputații ACUM susțin inițiativele socialiștilor

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, care se declară „liderul neformal al socialiștilor”, susține că își dorește ca alianța PSRM-ACUM să fie menținută pentru o perioadă cât mai îndelungată, deoarece este „unica șansă de a schimba situația din țară spre bine”, dar se arată nemulțumit de faptul că unii deputați nu susțin toate inițiativele PSRM.

Șeful statului a adus drept exemplu cazul când a fost votat noul director al CNA, Ruslan Flocea, care a fost secretar general al Aparatului Președinției.

În acest sens, Dodon susține că propunerea lui de a fi semnat un „pact de neagresiune” între cele două entități politice este foarte necesar, deși recunoaște că „nu oferă garanție de 100%”.

„Simt că fără pactul de neagresiune la alegerile locale și fără a lăsa geopolitica nu vom reuși. Astăzi, un deputat ACUM, care a votat împotriva lui Flocea, a spus că nu-l va vota pentru că acesta a lucrat cu Dodon, care este împotriva unioniștilor și unirii cu România. Și ar trebui să ne întrebăm: câți deputați sunt în această coaliție? Serios. Când trebuia de votat pentru anumite proiecte de legi care le convin celor din dreapta, toți cei 35 de socialiști o fac. La noi persistă disciplina. Noi chiar ne-am înțeles că, chiar dacă vom avea păreri diferite, putem să ne contrăm oricât, dar facem așa cum a decis majoritatea. Când a trebuit să fie votată Greceanîi speaker, au fost minus trei sau patru voturi, Năstase era cât pe ce să nu voteze. Noi ne întrebăm: ce-i asta? De aceea trebuie să decidem cum vom lucra mai departe. În afară de Țîcu, Reniță a votat împotriva lui Flocea. De ce l-am numit atunci președinte al Comisiei politică externă și integrare europeană? Deputații socialiști spun că au fost împotriva lui, dar, dacă li s-a spus să voteze, l-au votat, iar ei nu votează. Nu avem nevoie de aceste ieșiri publice. Nu e normal. Dacă suntem parteneri, cetățenii ar trebui să vadă că suntem împreună”, a declarat acesta în cadrul ediției de miercuri a emisiunii „Главный вопрос”.

Miercuri, 31 iulie, 72 de deputați au votat pentru numirea lui Ruslan Flocea în funcția de director la CNA.

Deputalul ACUM Octavian Țîcu a ținut un discurs de la tribuna Parlamentului, explicând de ce nu îl va vota pe Flocea.

„Vreau să întreb PSRM-ul de ce a fost nevoie tocmai de acest om, despre care știm foarte bine că a fost apropiat președintelui Igor Dodon? Chiar frica lui Igor Dodon a fost atât de mare încât nu a putut fi organizat un concurs cinstit? Nu voi vota candidatura lui Flocea din două motive: dintr-un motiv al intelectualului care și-a asumat întotdeauna această luptă pentru un stat de drept și pentru reguli de democrație foarte clare. De această afiliere politică în cadrul justiției nu vreau să-mi asum nicio responsabilitate. Am votat cu ochii închiși ieri un procuror general interimar, pe care nici măcar nu l-am văzut în Parlament și le dau dreptate deputaților democrați. Era o chestie de respect elementar pentru acești deputați. Pentru Flocea nu voi vota ca etnic român al acestei țări, pentru că eu sunt om al loialității. Domnule Flocea, v-am studiat dosarul și vă întreb: cum este posibil ca un absolvent al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București să ajungă secretar al Aparatului președintelui Dodon? (..) Domnule Flocea, vă urez succes și să mă faceți să regret că nu v-am votat”, a declarat Țîcu.