Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon, la ieșirea de la…

Dodon, la ieșirea de la vot: „Faptul că astăzi are loc referendumul deja este o reușită a noastră”. Ce spune despre un eventual eșec al referendumului

Președintele Igor Dodon a declarat, la ieșirea din secția de votare, că referendumul privind revocarea din funcție a lui Dorin Chirtoacă deja este un succes și a îndemnat chișinăuienii să „profite” de această ocazie pentru a „schimba lucrurile”. 

„Cred că este important că noi astăzi am oferit chișinăuienilor posibilitatea să voteze pentru schimbarea situației în Chișinău. Faptul că astăzi are loc referendumul deja este o reușită a noastră, pentru că în premieră în 26 de ani de independență chișinăuienii au inițiat un referendum de demitere, nefiind de acord cu cel care conduce orașul de mai bine de 10 ani. Vor profita de această ocazie chișinăuienii sau nu, o să vedem la sfârșitul zilei. Dacă vrem să schimbăm lucrurile, astăzi aveți posibilitatea. Dacă nu, mâine-poimâine să nu dați vina pe altcineva”, a declarat Dodon.

Întrebat ce își dorește să fie altfel în Capitală, Igor Dodon a declarat că vrea „ca în oraș să fie ordine, să fie curat, copiii să aibă terenuri de joacă, să nu fie construcții prin parcuri și multe alte lucruri de care, cu regret, ne ciocnim în fiecare zi”.

Referindu-se la posibilitatea ca referendumul să eșueze din cauza prezenței scăzute la vot și la riscul irosirii celor 9 milioane de lei cheltuiți pentru referendum, șeful statului a menționat: „Haideți să vedem ce va fi până la sfârșitul zilei. Dar dacă nu trece referendumul atunci alegerile vor fi în 2019.  Dar cele câteva miliarde pe care le-au furat și le-au distrus pe parcursul acestor ani? Și dacă-l mai lăsăm pe actualului primar încă un an jumate sau doi sau lăsăm primăria pentru Partidul Democrat, atunci credeți că va fi mai bine? Avem șansa să schimbăm situația și deja-n primăvară, în martie-aprilie, să avem alegeri anticipate-n Chișinău”, a concluzionat președintele.

Pentru ca Dorin Chirtoacă să fie demis, cel puțin 163 570 de chișinăuieni ar trebui să voteze „Pentru” revocarea primarului general. De asemenea, pentru ca referendumul să fie validat, prezența la urne trebuie să fie de cel puțin 1/3 din numărul de alegători incluși în liste, ceea ce reprezintă aproximativ 210 mii de alegători.