Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon cedează Piața Marii Adunări…

Dodon cedează Piața Marii Adunări Naționale pentru proteste împotriva justiției și se duce la concert

Șeful statului afirmă că deciziile celor două instanțe privind invalidarea alegerilor denotă că justiția din R. Moldova este una selectivă și susține că partidul de la guvernare este principalul beneficiar a tot ce se întâmplă. Chiar dacă afirmă că prin aceste decizii sunt penalizați toți chișinăuienii care au participat la alegerile locale noi din 20 mai și, respectiv, 3 iunie, Igor Dodon nu renunță la concertul organizat duminică pentru absolvenți.

Președintele a decis doar să schime locul organizării concertului, pentru a nu împiedica opoziției pro-europene să protesteze împotriva justiției, despre care afirmă că ar fi „controlată politic”. Respectiv, scena deja instalată în Piața Marii Adunări Naționale va fi dezinstalată și transferată în sect. Râșcani al capitalei.

„Este o jusiție selectivă în R. Moldova, pentru că sunt penalizați toți alegătorii care au participat la vot și ambii candidați care au ieșit la vot: unul care a încăcat legilația și al doilea, care nu a încălcat legislația, în oponia, cel puțin, a noastră”, a menționat Dodon.

Acesta a declarat că este nevoie de a face „acea reformă despre care se vorbește demult pentru ca să nu avem aceste cazuri” .

Situația actuală Igor Dodon o califică drept „luptă între partidele pro-europene”, opinând că acestea micșorează șansele creării unei coaliții pro-europene după alegerile parlamentare.

Întrebat ce crede despre acuzațiile la adresa lui Vladmir Plahotniuc, privind controlul politic asupra justiției din R. Moldova, Igor Dodon a evitat să pronunțele liderului PDM și a declarat că „eu cred că cei care sunt la guvernare sunt cei mai mari beneficiari la tot ceea ce se întâmplă”.

Ieri, 21 iunie, Curtea de Apel Chișinău a respins apelul declarat de Andrei Năstase și a menținut hotărârea din 19 iunie a Judecătoriei Chișinău prin care legalitatea alegerilor nu se confirmă și nu se validează mandatul de primar al liderului PPDA.

Hotărârea privind invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase a ajuns în atenția Parlamentului European și Consiliului Europei, a delegațiilor diplomatice ale UE la Chișinău, a ambasadei SUA și Canadei, care au exprimat îngrijorări față de starea democrației în R. Moldova și independența justiției.

Liderul PPDA, Andrei Năstase, și președinta PAS, Maia Sandu, au anunțat un protest de amploare în Piața Marii Adunări Naționale pentru duminică, 24 iunie, dacă Curtea Supremă de Justiție nu va valida alegerile locale noi.