Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon: Ar fi bine ca…

Dodon: Ar fi bine ca alegerile parlamentare anticipate să fie organizate într-o zi cu cele prezidențiale

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat, în cadrul ediției din 7 noiembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, că ar trebui evitate alegerile parlamentare anticipate. Totuși, el susține că dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar fi bine ca scrutinul legislativ anticipat să aibă loc în aceeași zi cu cel prezidențial.

El a precizat că a văzut în această seară proiectul socialiștilor privind moțiunea de cenzură împotriva Guvernului și insistă ca Executivul să renunțe la ideea de a modifica Legea Procuraturii, subliniind că „reacția de ieri a fost una emotivă, în urma pierderii alegerilor locale”.

„Nu le-au plăcut concursul cela, să anunțe altul”, a menționat acesta.

Totodată, Dodon a afirmat că „90%, Guvernul Sandu ar putea cădea”, dar acest lucru nu ar trebui să provoace neapărat alegeri parlamentare anticipate.

„Dacă va cădea Guvernul, mi-aș dori ca PSRM și ACUM să se așeze la masa de negocieri și să numească un alt Guvern. Ar fi o greșeală enormă să aruncăm țara în alegeri anticipate”, a completat șeful statului.

Mâine, 8 noiembrie, deputații se vor întruni în ședință plenară. Pe ordinea de zi este adresarea prim-ministrului.

Socialiștii au anunțat că ar putea să depună o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, după ce acesta și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii.

Miercuri, 6 noiembrie, după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că va anula concursul prin care au fost preselectați patru candidați la funcția de procuror general, care să fie înaintați Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Totodată, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, astfel încât premierul să înainteze CSP o listă a candidaților la funcția de procuror general.

Socialiștii au criticat gestul, menționând că Maia Sandu ar încerca să provoace căderea Guvernului.

Conform Regulamentului Parlamentului, dacă, în decurs de 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului, proiectul de lege se consideră adoptat.