Dodon a mers la NATO pentru a reitera neutralitatea R. Moldova

În timpul vizite de lucru la Bruxelles, președintele Igor Dodon a trecut și pe la Cartierul General al NATO pentru a le reaminti că „R. Moldova este un stat neutru care nu are ca obiectiv alinierea la un bloc militar”.

În cadrul unui briefing de presă, susținut alături de Igor Dodon, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că Alianța respectă neutralitatea R. Moldova și susține independența și suveranitate ei, doar că acest lucru nu trebuie să însemne și izolare.

„R. Moldova este un partener apropiat cu NATO. Parteneriatul nostru a crescut de peste 25 de ani. Lucrăm împreună pentru beneficiul reciproc al R. Moldova și al NATO. Știm că R. Moldova nu dorește să adere la NATO și respectăm în totalitate această decizie. Credem cu tărie că fiecare națiune are dreptul să își stabilească propriul curs. Aceasta include alegerea propriilor aliați sau alegerea de a nu se alinia cu alte țări. Dar neutralitatea nu înseamnă izolare sau că nu putem lucra împreună. NATO lucrează îndeaproape cu alte țări neutre – cum ar fi Elveția și Austria”, a declarat Jens Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a mai trecut în revistă mai multe proiecte de susținere a R. Moldova, precum ar fi educația militară, fortificarea expertizei contra atacurilor cibernetice, precum și securizarea a mii de tone de pesticide de pe teritoriul R. Moldova.

La rândul său, șeful statului R. Moldova și-a început discursul prin a sublinia că R. Moldova este un stat neutru, care nu are obiectiv intrarea în NATO.

„Pentru noi este importantă întărirea neutralității și recunoașterii internaționale a neutralității”, a spus Dodon.

Președintele a susținut ideea lui Stoltenberg, menționând că această neutralitate nu înseamnă însă și izolare, asta deși anterior s-a opus deschiderii biroului NATO la Chișinău: „Pledăm pentru o politică echilibrată. Vo continua relațiile cu unii parteneri din este și vest”.

Pe finalul discursului, Dodon a declarat că speră ca colaborarea dintre R. Moldova și NATO să continue în interesele ambelor părți, deși anterior, în 2017, declara că deschiderea Centrului de Legătură al NATO în Moldova ar putea avea efecte negative foarte grave și că nu corespunde spiritului Hotărîrii Parlamentului din 31 martie 2016 pentru aprobarea Declaraţiei Parlamentului R. Moldova cu privire la inviolabilitatea suveranității, independenței și neutralității permanente a R. Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *