Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Zerourile din conturile partidelor…

(doc) Zerourile din conturile partidelor conduse de primari „penali”

Partidul primarului de Orhei, care la 21 iunie s-a ales cu o sentință de condamnare pentru escrocherie și spălare de bani, dar care se află în libertate, a avut un buget de peste un milion de lei în prima jumătate a anului curent. Mai mult de jumătate din această sumă reprezintă donația din partea „Dufremol” SRL, firmă care a aparținut omului de afaceri până în 2015, dar care acum este administrată, cel puțin în acte, de către Ilona Șor. Despre aceasta, presa a scris că ar fi mama vitregă a liderului „Partidul Șor”.

În timp ce Ilan Șor se afla în arest la domiciliu, partidul a investit peste 294 de mii de lei pentru presă și materiale promoționale. Cifrele se găsesc în rapoartele privind gestiunea financiară în șase luni ale lui 2017, depuse de partide la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Un alt partid al cărui lider este cercetat penal a investit a investit bani în imaginea sa din presă. Deși Renato Usatâi se află mai bine de nouă luni în capitala Federației Ruse, după ce autoritățile de la Chișinău au emis un mandat de arest pe numele său într-un dosar de tentativă de omor, cei 7 483 de membri ai partidului „Partidul Nostru” și-au achitat, se pare la timp, cotizațiile, contribuind cu o sumă de 1,3 milioane de lei în bugetul formațiunii.  Alte 986 de mii de lei PN le-a obținut drept subvenții de la stat în acest, iar alte 2,2 mil. lei lei, partidul declară că le are în conturi încă din 2016. Pentru presă și materiale promoționale, partidul primarului de Bălți a achitat peste 1,6 mil. de lei.

Din cele 45 de partide politice câte sunt în R. Moldova, doar 29 au depus, până la 17 iulie, la Comisia Electorală Centrală (CEC), rapoartele privind gestiunea financiară în prima jumătate a anului curent. Pentru depășirea termenului-limită, în cel mai rău caz, formațiunile s-ar putea alege cu o amendă de maximum 4 500 de lei, dacă CEC nu se va limita, la fel cum a procedat în cazul „restanțierilor” la prezentarea rapoartelor anuale pentru 2016, doar la „atenționarea” partidelor.

Citiți și

(doc) Bugetul de milioane al PDM pentru jumătate de an, suficient pentru a plăti salariile tuturor deputaților

(doc) Veniturile de milioane ale PSRM din bugetul de stat! Cât a plătit partidul pentru presă și publicitate