Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Un contracandidat cere excluderea…

DOC Un contracandidat cere excluderea lui Ceban din cursa electorală: Nu a raportat cheltuielile pentru concertul de astăzi

Candidatul formațiunii Uniunea Salvați Basarabia (USB) la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Valeriu Munteanu, a depus o contestația la Comisia Electorală Centrală și la Consiliul electoral al circumscripției electorale municipale (CECEM) Chișinău, prin care solicită anularea înregistrării socialistului Ion Ceban în calitate de candidat pentru funcția de edil al capitalei.

Potrivit lui Munteanu, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) nu ar fi raportat cheltuielile pentru evenimentul pe care îl organizează astăzi, 14 octombrie, începând cu ora 13:00, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, cu ocazia hramului orașului Chișinău.

Acesta argumentează că evenimentul este mediatizat „intens” și „este foarte clar că acesta este un eveniment electoral al socialistului Ion Ceban”.

„Pe scenă au urcat zeci de artiști renumiți din Republica Moldova, ce ridică de obicei mii de euro pentru evoluțiile lor artistice. Verificând lista de cheltuieli a lui Ion Ceban, ce a fost raportată la CEC constatăm că cheltuielile (de aproximativ 500.000 lei pentru acest concert) nu au fost raportate în nici un fel la autoritatea electorală, constatând astfel, că din nou guvernantul Ion Ceban a utilizat în campanie fonduri financiare nedeclarate, ce provin cel mai probabil din Federația Rusă”, scrie candidatul USB în contestație.

Astfel, Valeriu Munteanu solicită:
– admiterea prezentei contestații și adoptarea unei hotărâri de sesizare a instanței de judecată în ordinea art.75 alin. (5) din Codul electoral, pentru a examina existența temeiurilor de anulare a înregistrării concurentului electoral Ceban Ion candidat la funcția de primar general al mun. Chișinău la alegerile locale din 20 octombrie 2019 desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”, pentru încălcarea prevederilor art. 41, alin. (4) din Codul electoral.

Sursa: Facebook/Valeriu Munteanu

Conform art.75 alin. (5) din Codul electoral, anularea înregistrării se aplică la solicitarea Comisiei Electorale Centrale, iar în cazul alegerilor locale – şi la solicitarea consiliului electoral de circumscripţie, prin hotărâre judecătorească definitivă care constată: a) folosirea de către concurentul electoral a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate sau depăşirea cheltuielilor peste plafonul mijloacelor din fondul electoral; b) utilizarea de către concurentul electoral a mijloacelor financiare din străinătate; c) nesuspendarea din funcţie de către candidatul care are această obligaţie. În acest caz se anulează înregistrarea candidatului independent sau se exclude din lista concurentului electoral candidatul respectiv; d) încălcarea de către concurentul electoral a prevederilor art.52 alin.(3).

În același timp, art. 41, alin. (4) din Codul electoral prevede că toate cheltuielile pentru campania electorală se efectuează din mijloacele de pe contul cu menţiunea „Fond electoral”.

Foto: privesc.eu