Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Prețul candidaților crește: câți…

(doc) Prețul candidaților crește: câți bani investesc pentru victoria în turul II

În prima săptămână de campanie electorală pentru cel de-al doilea tur al alegerilor locale noi în capitală, candidații la primărie, socialistul Ion Ceban și pretendentul PPDA-PAS-PLDM, Andrei Năstase, au făcut agitație electorală cu sume de bani semnificativ diferite. În timp ce candidatul PSRM, Ion Ceban, a investit aproape 322 de mii de lei pentru a-și promova imaginea la tv, radio, pe panouri stradale și pe internet, contracandidatul său, Andrei Năstase, susține că nu a cheltuit niciun leu în acest sens.

Andrei Năstase raportează la Comisia Electorală Centrală (CEC) cheltuieli de numai cinci lei în săptămâna care a succedat primul tur al alegerilor locale noi din mun. Chișinău. Potrivit Raportului depus la CEC, unicul donator al partidului în această săptămână a fost secretarul general al PPDA, Chiril Moțpan. Acesta a virat în contul bancar al candidatului Năstase cinci mii de lei, din această sumă însă nu au fost utilizați până în prezent decât cinci lei, pentru cheltuieli bancare. În același timp, Năstase indică donații sub formă de benzină și motorină în sumă de nouă mii de lei.

Socialistul Ion Ceban a avut cheltuieli mult mai importante în campanie, 321 997 de lei. Suma a fost donată pe 25 mai de către 46 de persoane. Acestea au donat pentru candidatul PSRM de la două mii de lei până la 20 de mii de lei. Din donațiile respective Ion Ceban a plătit promovarea imaginii sale la televiziunile NTV Moldova, TNT Exclusiv, Accent TV și I-TV, la radiourile Hit FM, Radio Alla, Novoe Radio, Radio 7, Aquarelle FM, Autoradio și Europa Plus, în publicațiile „Argumenti i fakti” și Ziarul Socialiștii, pe internet și prin panouri stradale.

La 20 mai, chișinăuienii i-au promovat în turul doi pe Ion Ceban, cu un rezultat de 40,97% din voturi, și pe Andrei Năstase care a reușit o performanță de 32,12%, deși sondajele îl clasau abia pe poziția trei. Mandatul edilului ales la 3 iunie va fi pentru doar un an, până în 2019, atunci când se vor desfăşura alegeri ordinare.

Citiți și

(Infografic) Cât i-a costat un vot pe concurenții electorali? Partidul Șor – 865 lei, Platforma DA – 5 lei