Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ PDM acuză guvernarea de…

DOC PDM acuză guvernarea de abuzuri și presiuni. Analist politic: „Să se privească în oglindă”

Într-o adresare către mai mulți parteneri străini, Partidul Democrat din Moldova (PDM) acuză actuala guvernare de „derapaje democratice și abuz”.

Formațiunea notează că puterea ar încerca să elimine „singurul partid parlamentar de opoziție”, ar face presiuni asupra Procuraturii Generale și ar amenința membrii PDM cu dosare penale. De asemenea, democrații susțin că mai mulți deputați ar fi intimidați să-și depună mandatele, iar formațiunea ar putea fi scoasă în afara legii, în contextul alegerilor din 20 octombrie.

Totodată, PDM afirmă că instituțiile sunt partajate după criterii politice, iar persoanele de la conducerea instituțiilor de drept primesc indicații de la politicieni. La fel, partidul își exprimă „îngrijorarea în legătură cu abuzurile care se fac la capitolul libertății presei”.

„Facem apel către partenerii externi și organizațiile internaționale să intervină ferm pentru a stopa toate aceste abuzuri și presiuni ale guvernării. Solicităm, de asemenea, implicarea dvs. pentru a convinge politicienii de la putere să revină în câmpul constituțional, inclusiv să respecte pluralismul politic, statul de drept și principiile democratice”, notează PDM în mesajul adresat către partenerii externi.

Contactat de ZdG, deputatul ACUM Oazu Nantoi a spus că nu are ce comenta și că PDM ar trebui mai întâi să „dea răspuns în fața societății pentru ceea de ce este el responsabil”.

„Când vorbiți despre PDM eu nu știu despre ce vorbim. Unde-i președintele partidului? Unde-i congresul care a fost anunțat pentru 27 iulie? Eu nu știu cine are astăzi dreptul de a vorbi în numele PDM. Formațiunea încă nu ne-a povestit ce a fost cu ea până în 8 iunie, inclusiv când domnul Filip semna decrete de dizolvare a actualului Parlament, în care ei stau acum. Eu nu am ce comenta. PDM încă trebuie să dea răspuns în fața societății pentru ceea de ce este el responsabil, apoi va fi toată atenția pentru a asculta mesajele din partea acestui partid”, a declarat reprezentantul ACUM pentru ZdG.

Am încercat să obținem o reacție de la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), dar nu ne-a răspuns nici purtătorul de cuvânt al formațiunii, nici mai mulți deputați.

Analistul politic Victor Ciobanu afirmă că democrații ar trebui „să vadă ce au făcut ei când erau la guvernare”.

„Culmea cinismului în politică. Toate pretențiile expuse se referă în exclusivitate la toate abuzurile din ultimii ani. Sunt cu referire la PDM. Să se privească în oglindă, să vadă tot ce au făcut în ultimii ani, de când au fost singuri la guvernare și să-și adreseze aceste întrebări. Nu știu dacă ar avea nas ca să pună asemenea întrebări. Cred că ar trebui să facă un proces de conștiință, dacă tot pretind că vor să rămână ca partid politic, să-și asume toate aceste abuzuri personal și să spună că pe viitor așa ceva este imposibil, după care să pretindă că au dreptul să facă anumite declarații în spațiul public. Până la acel moment cred că nu au dreptul moral, etic, dar și legal”, a comentat acesta pentru ZdG.