Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (DOC) Partide cu donații de…

(DOC) Partide cu donații de milioane și formațiuni cu un singur sponsor

Partidele politice din R. Moldova au declarat donatorii și veniturile. În timp ce unele au declarat venituri de milioane, din donații și cotezații de partid, cum ar fi Partidul Democrat, care a înregistrat o creștere a veniturilor până la 15 mln de lei, altele au spus că nu au acumulat niciun leu din donații, precum Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr”. Rapoartele sunt publice pe pagina Comisiei Electorale Centrale.

partid cec

Partidul Democrat din Moldova a declarat o listă de 990 de donatori, printre ei însă nu se află numele deputaților sau miniștrilor democrați, nici cele ale președintelui PD, Marian Lupu sau a prim-vicepreședintelui PD, Vladimir Plahotniuc. Datele persoanele despre donatori sunt ascunse. Cel mai generos sponsor al partidului este Vladimir Maiduc, fostul șef al Direcției Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne. Acesta a investit 500 000 de lei.maiduc vladimirDonații solide sunt făcute și de alte șapte persoane, care oferă PD-ului câte  75 000 de lei: Dumitru Munteanu, Alin Cortan, Gheorghe Cliliuta, Ecaterina Flodoras, Lidia Nastas, Georgeta Glavan și Vladimir Croitor.

Nici Renato Usatîi, liderul „Partidul Nostru”, nu se regăsește printre donatorii partidului său. În raportul prezentat la CEC figurează doar un singur sponsor, care și-a adus aportul cu 400 de mii de lei. Este vorba despre Igor Pohilă, jurist, cel care a candidat la alegeriel locale din 2015, fiind al 8-lea pe listtă, la funcția de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. partidul nostru

Veniturile Partidului Comunist se află pe locul doi, fiind de 773 450 de lei. Majoritatea donațiilor sunt făcute cu membrii partidului, totuși, 125 550 de lei sunt investite de persoane din afara PCRM.

Toți cei 21 donatori ai PSRM, printre care liderul partidului, Igor Dodon, deputații Vlad Bătrâncea, Marina Radvan, Vasile Bolea și Ala Dolința, au donat câte 5 mii de lei.