Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Parlamentul revizuiește legislația electorală:…

DOC Parlamentul revizuiește legislația electorală: justificare pentru invalidarea alegerilor sau „praf în ochi” pentru europeni

Parlamentul va analiza, evalua şi expertiza legislaţia electorală care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău. În ședința din 12 iulie majoritatea parlamentară a aprobat o hotărâre în acest sens. Proiectul presupune că în termen de 60 de zile, Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului va efectua o analiză amplă a cadrului legal care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chişinău, prin implicarea experților naționali și internaționali. Inițiativa, semnată de deputați democrați și din Grupul Parlamentar Popular European a fost criticată de parlamentară din PL, PLDM, PSRM și PCRM.

Unul dintre autorii proiectului, vicepreședintele Parlamentului Valeriu Ghilețchi, a declarat că Comisia urmează să revizuiască definiția de „agitație electorală” și să prevadă în lege conceptul de „rețele de socializare”. Totodată, deputatul a anticipat posibilitatea de a exclude interdicția privind desfășurarea agitației electorale în ziua alegerilor, după modelul mai multor țări din occident. Acesta susține că urmează a fi stabilite criterii mai clare motivele care implică invalidarea alegerilor, deoarece nu toate încălcările care se produc într-un scrutin electoral sunt suficiente pentru invalidarea acestuia. O soluție, afirmă Ghilețchi, urmează a fi identificată și în cazul procedurilor care urmează să fie demarate în invalidării alegerilor, deoarece legislația electorală actuală nu ar conține prevederi exprese în acest sens.

Valeriu Ghilețchi a declarat că în tot acest timp s-a întrebat cine se face vinovat de situația creată și a precizat că scopul demarării unei astfel de expertize este de a nu admite pe viitor unele cazuri similare. Acesta a menționat că hotărârea instanțelor nu mai poate fi schimbată, pentru că acesta este principiul unui stat de drept, și a comparat situația la acest capitol cu cea din România, în cazul semnării de către președintele Klaus Iohannis a decretului privind demisia șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Zilele acestea am văzut cum și președintele Klaus Iohannis s-a referit la acest principiu fundamental, chiar dacă nu era de acord cu decizia de a fi demisă și revocată dna Codruța Kovesi, a acceptat acest lucru, pentru că este unul fundamental într-un stat de drept”, a declarat Ghilețchi.

Deputata PLDM Maria Ciobanu a replicat că atât experții naționali, cât și internaționali au calificat alegerile locale noi drept corecte, de aceea consideră inițiativa prezentată drept una „fariseică”.

„Legislația este corectă, doar că ea este selectivă. Dacă vreți să soluționăm, dați-le libertate instanțelor de judecată, scoateți-le din subordinea cui se află ele politic. Atunci, toate lucrurile se rezolvă. Nu-mi spuneți și nu comparați cu Klaus Iohannis, chiar e de râsul găinii, este complet altă situație. Noi avem o justiție care, pur și simplu, nu poate lua decizii corecte”, a replicat Maria Ciobanu și a cerut vicepreședintelui Parlamentului tragerea la răspundere penală a judecătorilor care au invalidat alegerile.

valeriu Ghilețchi a declarat că este doar parțial de acord cu faptul că dacă exista bună-credință, nu era nevoie de modificat legislația. „Să recunoaștem, dacă toți în R. Moldova ar acționa cu bună-credință, noi am avea foarte puțin de lucru în acest Parlament”, a declarat vicepreședintele Parlamentului. Ghilețchi a mai adăugat că nivelul de calitate al actului justiției este și consecința reformei justiției pe care guvernarea PLDM nu a dus-o la bun sfârșit.

Întrebat de liberal-democratul Grigore Cobzac dacă vor fi implicați și repezentanți ai Comisiei de la Veneția pentru expertizarea legislației electorale pe care și-o propunere Parlamentul spre analiză, Valeriu Ghilețchi nu a putut oferi un răspuns exact, dar a precizat că termenul de 60 de zile ar fi unul mult prea restrâns pentru obținerea unei opinii a Comisiei de la Veneția.

Totodată, Cobzac a făcut comparație între invalidarea alegerilor și furtul miliardului, precizând că ulterior jafului din sistemului bancar s-a constatat că legislația stipula suficiente măsuri pentru prevenirea infracțiunii, dar că acesta au fost aplicate cu rea-intenție.

„Cred că până la urmă, scopul acestui grup de lucru este cam a arunca praf în ochi, atât cetățenilor, cât și partenerilor de dezvoltare, că aceea invalidarea a fost posibilă din cauza legislației și nu pentru că au fost influențe politice în justiție”, a declarat Cobzac.

„Nu este vinovată legislația, acest lucru conștientizăm absolut cu toții”, a declarat socialistul Vlad Bătrâncea.

Comunistul Oleg Reidman a criticat atitudinea socialiștilor însă, precizând că ei au fost cei care au depus contestații în instanță, conștienți de justiția din R. Moldova.

„Dragi colegi, fiți, vă rog, sinceri, cu voi înșine! Ceea ce observăm astăzi reflectă o înțelegere între stânga și dreapta, pentru că justiția știm cu toții din ce este constituită”, s-a adresat Reidman către democrați și socialiști.

Proiectul semnat de Andrian Candu, Marian Lupu, Valeriu Ghilețchi, Gheorghe Mocanu, Eugen Carpov, Violeta Ivanov și Raisa Apolschii a întrunit majoritatea voturilor deputaților din sala ședinței.