Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Nume noi din lista…

DOC Nume noi din lista finală a beneficiarilor fraudei bancare din raportul Kroll II

Iurie Reniță, deputat al Blocului ACUM, afirmă că a intrat în posesia unor documente, care cuprinde numele unor beneficiari ai fraudei bancare.

„Nu aș fi postat aceste copii din lista finală a Kroll II, dacă actualul procuror general Alexandru Stoianoglo n-ar fi afirmat public că el nu a văzut niciun fel de listă și nu are suficiente motive să creadă că aceasta ar exista în realitate.
Fără a pretinde că sunt copii autentice cu originalul listei finale, subiectul respectiv mai fiind și unul de maxim interes național (chiar și internațional) pentru toți cetățenii noștri, inclusiv pentru alegătorii mei de pe circumscripția uninominală nr. 26 Chișinău (Buiucani, Centru, Telecentru), aș aprecia mult dacă colegul Alexandru Slusari, ex-președintele comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea furtului miliardului, ar putea să confirme sau să infirme autenticitatea lor (copiilor) cu originalul”, a scris Reniță pe pagina sa de Facebook.

Totodată, Reniță susține că deține o înregistrare de la Parlament din seara zilei de 7 iunie 2019, atunci când în cadrul blocului ACUM s-a discutat despre necesitatea acceptării coaliției PSRM – ACUM.

„Înregistrare sonoră de la parlament (este incredibil cum și cine a făcut-o!) din seara zilei de 7 iunie 2019, când în cadrul blocului ACUM s-a discutat despre necesitatea acceptării “aliansului” cu socialiștii lui Dodon.

(…)Vis-à-vis de înregistrarea sonoră va asigur că sunt nume “sonore” din blocul ACUM care insistau, cu orice preț, să acceptăm toate condițiile lui Dodon pentru formarea coaliției parlamentare și a componenței guvernului, cu nume de familie concrete (încă din acea seară a fost foarte clar cine sunt, în realitate, dodonistii „noștri”). Cred că nu e momentul potrivit încă pentru sonorizarea publică a acestei înregistrări. S-ar putea să revin la ea, între timp „moșul” făcându-mi și alte surprize sonorizate”, a susținut Reniță.

Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului, a susținut că la 2 ianuarie, a expediat o scrisoare către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe și Comisia pentru securitate națională și ordine publică, prin care cere Parlamentului să solicite Executivului și Băncii Naționale să îndeplinească prevederile hotărârii Parlamentului nr. 143 care prevede desecretizarea nformațiilor din Raportul Kroll 2.

În iulie 2019, liderul PN, Renato Usatîi, a făcut publice părțile 2 și 3 ale Raportului Kroll 2, precizând că acolo apar numele lui Vladimir Plahotniuc, Vlad Filat și Ilan Șor. Acesta a publicat fragmente din documentul Kroll.

Potrivit datelor din Raport, în schema privind furtul din sistemul bancar sunt implicate mai multe companii afiliate ex-liderului PDM, Vladimir Plahotniuc. Printre acestea se numără: Finpar Invest SRL ICS, OTIV Prime Holding BV, Prime Management SRL, ICS Prime TV sau Gemeni SA Casa de Comert ș.a.

Deși documentul se află încă din martie 2018 pe masa procurorilor anticorupție, abia la sfârșitul lunii iunie 2019,CNA și ARBI au aplicat sechestre pe bunurile companiei Finpar Invest SRL ÎSC, companie de bază în imperiul imobiliar al lui Vladimir Plahotniuc. Se întâmplă după ce PDM a cedat puterea, noua guvernare a cerut companiei Kroll publicarea documentului, iar Vlad Plahotniuc a părăsit teritoriul R. Moldova.

Kroll 2 prezintă schemele prin care au fost oferite creditele neperformante, dar și cum au circulat ulterior aceste fonduri. Totodată, raportul conține lista celor 77 de companii din cadrul Grupului Șor, dar și împrumuturile pe care acestea le-au luat de la băncile din R. Moldova. Experții de la Kroll i-au atribuit lui Ilan Șor în total 77 de companii, care acționau concertat, printre care Avia Invest SRL, CA Classica Air SRL (anterior Nobil Air SRL), Caravita Co SRL, CA Klassika Asigurări SA, DFM Prim SRL etc.

Citește și