Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Noua ministră a Justiției,…

(doc) Noua ministră a Justiției, desemnată de Plahotniuc, o cunoștință veche a lui Igor Dodon

Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcția de ministru al Justiției a magistratei Victoria Iftodi, candidatura PDM la acest post, enunțată de liderul formațiunii, Vladimir Plahotniuc. Șeful statului și-a explicat decizia prin faptul că o cunoaște personal de foarte mult timp pe Victoria Iftodi și că este „una dintre puținele persoane, recomandate de majoritatea parlamentară pentru funcția de ministru, care ar corespunde criteriilor de integritate”.

„După discuțiile cu Prim-ministru Pavel Filip și doamna Victoria Iftodi, candidat la funcția de ministru al justiției, am semnat decretul de numire în funcție a doamnei Victoria Iftodi.

O cunosc personal de foarte mult timp pe doamna Iftodi. Cred că este una dintre puținele persoane, recomandate de majoritatea parlamentară pentru funcția de ministru, care ar corespunde criteriilor de integritate, persoană care sper că se va impune și va promova reformele necesare în justiție.

Am discutat în detaliu despre necesitatea stringentă de realizare a reformelor reale în sectorul justiției”, a explicat decizia Igor Dodon.

 
Fotoliul de ministru al Justiției a devenit vacant acum o săptămână, odată cu demisia lui Alexandru Tănase din această funcție, după ce în public a apărut o înregistrare audio în care discuta amical cu Veacealav Platon, condamnat ulterior în dosarul fraudelor din sistemul bancar.

La 13 martie, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc a anunțat că magistrata Victoria Iftodi, cea care l-a înlocuit în mai anul trecut pe Alexandru Tănase în fotoliul de judecător constituțional, după ce mandatul acestuia expirase, este noua propunerea a formațiunii la această funcție.

Victoria Iftodi a ocupat fotoliul de ministră a Justiției între 2005-2006. Iftodi accede în funcții importante în stat în timpul guvernării comuniste, fiind promovată inițial în fotoliul de viceministru, apoi prim-viceministru al Justiției, ca ulterior să conducă acest minister. În ziua în care a fost revocată din funcție, Iftodi a devenit ambasadoare a R. Moldova la Paris. În 2016, Guvernul Filip a numit-o reprezentantă a Executivului în Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI), iar la scurt timp a avansat-o la Curtea Constituțională, în locul lui Alexandru Tănase.
Citiți și