Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) În 2016, președintele Parlamentului…

(doc) În 2016, președintele Parlamentului s-a mutat în „casă nouă”

Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova s-a mutat anul trecut într-un apartament cu o suprafață de 243 m.p., pe care l-a obținut prin contract de comodat anul trecut. Surse apropiate de președintele Parlamentului susțin că șeful Legislativului s-a mutat în blocul din str. Bulgară, acolo unde locuiește și nașul său, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Informația se regăsește în declarația de avere și interese a lui Andrian Candu, care a apărut în aceste zile pe site-ul Autorității Naționale de Integritate. 

Relația de afaceri cu Plahotniuc i-a adus lui Andrian Candu anul trecut 11,5 milioane de lei. Andrian Candu deține 10% din capitalul social al firmei „Prime Management”, celelalte 90% fiind proprietatea lui Vladimir Plahotniuc. SRL-ul care gestionează mai multe afaceri ale lui Plahotniuc are un capital social de 465 de milioane de lei.

În 2016, Andrian Candu a avut venituri din salariul de președinte al Parlamentului în sumă de 139 de mii de lei, în timp ce soția sa nu a raportat niciun venit oficial. Alți 16300 de lei, Candu i-a obținut de la Parlament, în calitate de îndemnizație.

Candu a indicat în declarația de avere și interese 3 ceasuri de mână, pe care le-a primit cadou în 2009, 2011 și 2014, Zenith, Corum și Mont Blanc, prețurile cărora, în dependență de mai multe detalii, încep de la câteva sute de euro și pot valora câteva zeci de mii.

Șeful Parlamentului a mai declarat aceleași două apartamente și un garaj, dar și automobilul Lexus RX 450 cumpărat în 2014 și înmatriculat în Cehia. El păstrează la Victoriabank 88 de mii de euro și alți 2800 de euro la Erste Bank în Viena. Legislatorul are deschise 10 conturi bancare în țară, dar și peste hotare (România și Cehia, de unde este originară soția sa). Într-un fond privat de pensii, Candu are depozitați 178 de mii de roni, echivalentul a aproximativ 830 de mii de lei.