Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Două deputate ACUM cer…

DOC Două deputate ACUM cer ca Partidul Șor să fie radiat, iar Plahotniuc să rămână fără „Ordinul Republicii”

Două deputate din blocul electoral ACUM, Maria Ciobanu și Stela Macari, au formulat două cereri, una către președintele Republicii Moldova Igor Dodon prin care îi cere ca fostului lider PD, Vlad Plahotniuc, să-i fie retras „Ordinul Republicii”, iar a doua către ministrul Justiției Olesea Stamate, căreia îi solicită ca Partidul Politic Șor să fie radiat.

Prima solicitare, semnată de cele doua deputate, îi este adresată ministrului Justiției, Olesea Stamate.

Parlamentarele cer ca Partidul Politic Șor să fie radiat din registrul partidelor politice motivând că majoritatea deputaților din această fracțiune figurează în raportul Kroll, iar liderul partidului, Ilan Șor, ar fi unul dintre beneficiarii principali ai furtului miliardului.

Cea de-a doua solicitare îi este adresată președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Deputatele îi solicită lui Dodon să examineze posibilitatea ca fostului lider PD, Vlad Plahotniuc, să-i fie retras „Ordinul Republicii” conferit prin decret prezidențial.

Pe 16 iulie curent, Procuratura Generală a anunțat că deputatul Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de închisoare într-un dosar de escrocherie, vizat în ancheta privind frauda bancară și figurant în Raportul Kroll, a plecat din Republica Moldova prin Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal sau cel de frontieră în perioada 14-17 iunie. Pe 15 august, Ilan Sor a fost lipsit de imunitate parlamentară.

Pe 16 septembrie, Marina Tauber și Reghina Apostolova, deputate în cadrul fracțiunii Partidului „Șor”, au rămas fără imunitate parlamentară, iar ulterior au fost reținute la Orhei. Ulterior, Tauber a fost plasată în arest la domiciliu, iar Apostolova – sub control judiciar.

În urma unui blocaj privind constituirea unei alianțe de guvernare, în iunie curent, Vlad Plahotniuc a plecat din Republica Moldova. Ulterior, în dimineața zilei de 30 iulie, Plahotniuc a anunțat pe Facebook că și-a depus mandatul de deputat și că renunșă la șefia PD. Fostul lider al Partidului Democrat a declarat atunci că nu are nevoie de „imunitatea unui stat controlat de Moscova”.