(doc) Dodon refuză miniștrii propuși de Plahotniuc pentru că au „probleme de integritate” și au fost „implicați în frauda bancară”. Ce urmează

După ce a semnat decretele de demitere a șapte miniștri din Guvernul Filip, șeful statului a respins candidaturile propuse de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, pentru a le ocupa fotoliile. Igor Dodon a argumentat decizia prin faptul că „majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior”. Șeful statului susține că „mai mulți candidați au probleme de integritate”, iar „unii dintre aceștia au fost personal implicați în frauda bancară” prin luarea  deciziilor care au dus la devalizarea sistemului bancar din R. Moldova. Igor Dodon poate respinge o singură dată candidaturile la funcțiile de ministru.

„Reieșind din jurisprudența Curții Constituționale și din prevederile Legii cu privire la Guvern, remanierea guvernamentală propusă trebuie să fie efectuată de Parlament”, scrie Dodon pe Facebook.

„Suplimentar la cele expuse, cu referire nemijlocit la candidaturile prezentate de către Prim-ministru menționez că noua listă a candidaților la fotoliile ministeriale nu poate fi acceptată din mai multe considerente.

În contextul dat, candidaturile înaintate de Guvern nu corespund criteriilor specificate. Cu atât mai mult cu cât asupra acestora planează un șir de dubii, reflectate în mai multe investigații jurnalistice și ale organelor de ocrotire a normelor de drept”, scrie șeful statului pe Facebook.

Potrivit legii, președintele statului poate respinge o singură dată candidaturile la funcțiile de ministru. În cazul în care Igor Dodon va refuza să semneze decretele, scenariul cu numirea ministrului Apărării se va repeta. Igor Dodon va fi suspendat temporar din funcție în privința exercitării atribuțiilor de numire a miniștrilor, iar decretele vor fi semnate de președintele parlamentului, Andrian Candu.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *