Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Curtea de Apel: Dispozitivul…

(doc) Curtea de Apel: Dispozitivul deciziei în dosarul Filat

Vineri, 11 noiembrie 2016, Curtea de Apel Chișinău a hotărât să menține condamnarea fostului premier Vladimir Filat la 9 ani de închisoare, în dosarul penal în care este acuzat de procurorii anticorupție, după un denunț al primarului de Orhei, Ilan Șor, de corupere pasivă și trafic de influență. Judecătorii Nichifor Corochii, Ludmila Ouș și Maria Negru, cea care l-a înlocuit în proces pe Iurie Melinteanu, magistratul care, la etapa inițială, făcea parte din completul căruia i s-a distribuit dosarul, dar care a renunțat ulterior, au decis să intervină, parțial, doar în fapte ce țin de confiscarea averii lui Filat.

Conform dispozitivului deciziei publicat de biroul de avocați „Popa și Asociații”, după solicitarea ZdG, Curtea de Apel (CA) Chișinău a admis apelul avocaților lui Vlad Filat, ai SA „IPTEH”, dar și apelul Sandei Diviricean, fosta soție a ex-premierului, a casat parțial, în partea ce ține de confiscarea specială sentința Judecătoriei Buiucani din 27 iunie 2016 și a pronunțat o nouă hotărâre. Judecătorii au aplicat „măsura de siguranță sub formă de confiscare specială față de bunurile imobile și cotele sociale puse sub sechestru care aparțin lui Vladimir Filat cu drept de proprietate sau contravaloarea băsească a remunerării ilicite primite de către Vladimir Filat în sumă de 472,53 de milioane de lei”.doc1

doc2Remunerarea ilicită: 472,53 milioane de lei

Instanța a admis „în principiu” și cerințele apelanților în partea ce ține de lezarea dreptului de proprietate asupra bunurilor supuse confiscării speciale și confiscării extinse aplicate prin sentința Judecătoriei Buiucani în privința bunurilor care sunt proprietate personală a Sandei Diviricean, proprietatea „IPTEH” SA, proprietatea „Kapital Invest Company” și proprietatea personală a lui Vlad Filat doar în partea ce depășește suma remunerării ilicite de 472,53 de milioane de lei, lăsând a fi soluționate litigiile în această parte în ordinea procedurii civile. Dar, a respins solicitările apelanților de a ridica sechestrul de pe bunurile confiscate până la pronunțarea hotărârii instanței civile asupra acestor litigii.

Instanța a mai anulat sentința Judecătoriei Buiucani în partea ce ține de încasarea cheltuielilor de judecată în sumă de 15,5 mii de lei de la Vladimir Filat în folosul Centrului Național Anticorupție, trecând cheltuielile în contul statului. În rest, magistrații au menținut fără modificări sentința primei instanțe, prin care Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, dintre care a ispășit un an și o lună în momentul pronunțării deciziei. Aceasta poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de 30 de zile de la pronunțarea deciziei motivate, care va avea loc pe 9 decembrie 2016 la ora 14.00.

Filat susține că dosarul este unul politic

Prezent la proces, Vladimir Filat s-a declarat nevinovat și a precizat că va ataca decizia la CSJ. Conform informațiilor oferite publicului de către Igor Popa, avocatul lui Filat, în ultimul său cuvânt, ex-premierul și-ar fi exprimat îngrijorarea față de cum se face justiție în R. Moldova, declarând că „dosarul este unul politic, fabricat la comandă, datorită faptului că a fost un lider incontestabil în fosta guvernare, și încă mai este. Dlui a spus că modalitatea abuzivă în care a fost examinat dosarul, au determinat ca acest proces să fie netransparent și să se desfășoare cu ușile închise. Vlad Filat nu își recunoaște vinovăția și a spus că toate așa-zisele probe au fost fabricate pentru a pune pe umerii săi toate relele care s-au întâmplat în sectorul bancar al R. Moldova. El a mai declarat că nu a influențat niciodată pe nimeni să procedeze într-un anume fel sau altul și acest lucru a fost confirmat de martorii care au fost prezenți în prima instanță”, a declarat Popa.

Decizia CA Chișinău în dosarul Filat a fost luată după ce acesta s-a aflat în procedura instanței de apel timp de 3 luni și jumătate, din 27 iulie 2016 și până pe 11 noiembrie. De facto, dosarul a fost examinat doar în perioada septembrie-noiembrie 2016, pentru că în lunile iulie și august, magistrații au fost în concediu. Decizia a fost luată după ce au avut loc doar 10 ședințe de judecată la CA Chișinău.

Urmează transferul la Penitenciarul Lipcani

Luni, 14 noiembrie 2016, avocatul Igor Popa a depus o cerere către conducerea Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP) prin care a solicitat ca Vlad Filat să nu fie transferat la Penitenciarul din Lipcani și să fie menținut în continuare la Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Avocatul anunță că a depus această solicitare pentru a avea întrevederi cu Filat în vederea definitivării cererii de recurs la CSJ, dar și pentru a-i asigura dreptul la apărare, menționând că dosarul este unul complex, care cuprinde 25 de volume.  Cererea lui Popa a venit după ce DIP anunța că, începând de luni, 14 noiembrie, va fi inițiată procedura de transfer a lui Vlad Filat la Penitenciarul din Lipcani.  DIP încă nu a luat o decizie finală.

Vladimir Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015, în urma unui autodenunț depus de Ilan Șor în care se spunea că, pe parcursul mai multor ani, i-ar fi dat fostului premier mită în sumă de 250 milioane de USD, echivalentul a aproximativ 5 miliarde de lei.