Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (DOC) Curtea de Apel a…

(DOC) Curtea de Apel a respins recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă. Socialiștii se pregătesc de referendum

Referendumul privind demiterea primarului Dorin Chirtoacă ar putea avea loc în această toamnă. Potrivit președintelui fracțiunii PSRM din Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, referendumul anti-Chirtoacă ar putea avea loc pe data de 19 noiembrie. Anunțul a fost făcut după ce magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă.

„Această decizie ne permite să desfășurăm referendumul anti-Chirtoacă. Peste 80.000 de locuitori ai municipiului au semnat pentru organizarea referendumului. Primăvara am putea avea alegeri noi în Chișinău, iar locuitorii capitalei vor avea posibilitatea să aleagă un primar care să-i reprezinte”, a scris Ion Ceban, pe o rețea de socializare.

„Înțeleg că socialiștii vor să intre pe fereastră în Primărie. Sper că alte fracțiuni nu-i vor susține, deși mă îndoiesc”, a declarat Ion Cebanu, consilierul municipal din partea Partidului Liberal, când era discutată includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Municipal Chișinău, stabilirea zilei când va fi organizat referendumul anti-Chirtoacă.

Amintim că la 11 mai, Judecătoria sectorului Buiucani a eliberat listele de semnături pentru Referendumul privind demisia Primarului General de Chișinău. Ulterior, doar peste două ore, în centrul capitalei „Kilometrul Zero”, a început colectarea semnăturilor în susținerea Referendumului privind demisia lui Dorin Chirtoacă. Igor Dodon, șeful statului, a fost prima persoană care și-a pus semnătură pe lista de semnături în susținerea referendumului local. „Doamne ajută!”, a spus Igor Dodon în momentul în care completa formularul.

În august 2016, potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, în municipiul Chișinău existau circa 650 de mii de alegători. Respectiv, grupul de inițiativă urmează să colecteze timp de 60 de zile nu mai puțin de 65 de mii de semnături, ceea ce reprezintă 10% din numărul cetățenilor cu drept de vot din municipiul Chișinău, normă impusă de Codul Electoral.

Codul Electoral stipulează că referendumul poate fi efectuat peste cel puţin o lună, dar nu mai târziu de 45 de zile din ziua adoptării deciziei.

Amintim că Dorin Chirtoacă, primarul suspendat din funcție, este în arest la domiciliu, fiind reținut în dosarul parcărilor cu plată pe 25 mai 2017. A doua zi, acestuia i-a fost aplicat un mandat de arest la domiciliu, care ulterior a fost prelungit în mai multe rânduri. La 28 iulie 2017, la câteva zile după ce dosarul a fost trimis în judecată, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția din funcția de primar. Ulterior, la 8 august 2017, Curtea de Apel a admis parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău și a trimis dosarul la Curtea Constituțională, unde magistrații trebuie să se expună în privința constituționalității articolului în baza căruia edilul a fost suspendat din funcție.

Citiți aici:

A început colectarea semnăturilor pentru demisia lui Chirtoacă

 Decizia Judecătoriei Chișinău în privința referendumului de demitere a lui Chirtoacă inițiat de socialiști