Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ a restituit cererea…

DOC CSJ a restituit cererea de revizuire înaintată de Năstase în dosarul alegerilor locale

Acum câteva minute Curtea Supremă de Justiție a restituit cererea de revizuire a PPDA în dosarul alegerilor locale noi, pe motiv că instanța nu este competentă să examineze în prezent cererea de revizuire.

Din completul de judecată au făcut parte Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh, judecătorii care au adoptat hotărârea care a pus punct în dosarul validării mandatului de primar al liderului PPDA.

„La caz, Curtea Supremă de Justiţie nu este investită cu competenţă jurisdicţională materială de a examina cererea de revizuire depusă de Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” şi candidatul electoral Andrei Năstase, reprezentaţi de avocatul Dumitru Pavel, deoarece prin încheierea din 25 iunie 2018 a Curţii Supreme de Justiţie s-au considerat inadmisibile recursurile declarate de către PPDA. Colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie reţine că instanţa de recurs prin încheierea din 25 iunie 2018, revizuirea căreia se solicită, nu s-a expus asupra fondului cauzei, ci a verificat doar existenţa temeiurilor de admisibilitate a recursurilor declarate”, se precizează în motivația hotărârii.

Cu referire la respingerea cererii de recuzare a judecătorilor Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduj, CSJ precizează că instanța decide asupra recuzării în camera de deliberare printr-o încheiere motivată, care nu se supune nici unei căi de atac decât o dată cu fondul hotărârii sau al deciziei.

„Se atestă că cererea de revizuire împotriva încheierii din 25 iunie 2018 a Curţii Supreme de Justiţie, prin care a fost respinsă cererea de recuzare, urmează a fi examinată de instanţa competentă să examineze cererea de revizuire a încheierii din 25 iunie 2018 a Curţii Supreme de Justiţie, prin care s-au declarat inadmisibile recursurile, la caz Curtea de Apel Chişinău”, se menționează în textul motivării.

Avocatul lui Andrei Năstase a declarat anterior că această cerere de revizuire a fost înaintată pentru că în cadrul judecării cauzei privind validarea alegerilor la CSJ au avut loc mai multe încălcări. Una dintre neregulile sesizate se referă la faptul că cererea de recuzare a completului de judecată pe masa căruia a ajuns dosarul alegerilor a fost examinat, inclusiv, de o judecătoare care nu ar mai fi în drept să dețină calitatea de magistrat, pentru că a atins plafonul limită de activitate de 65 de ani. Este vorba despre magistrata Iuliana Oprea, care la o zi de la înaintarea cererii de revizuire a plecat din sistem, iar Parlamentul i-a acceptat demisia.