Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ CSJ a respins recursul…

DOC CSJ a respins recursul lui Munteanu. Materialele electorale cu Ștefan cel Mare pot fi utilizate de Ceban

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis să respingă recursul depus de candidatul Uniunii Salvați Basarabia (USB), Valeriu Munteanu, care a cerut obligarea contracandidatului său socialist, Ion Ceban, să renunțe la materialele electorale în care apare imaginea personalității istorice a lui Ștefan cel Mare.

În decizia CSJ este menționat faptul că „depunând atât contestația, cât și recursul, Valeriu Munteanu a interpretat în mod eronat prevederile articolului 71 alin. (1) din Codul electoral”.

„Dezacordul lui Valeriu Munteanu față de acțiunile concurentului electoral Ion Ceban nu putea fi manifestat direct în instanța de contencios administrativ, ci urma a fi depus în fața Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Municipale Chișinău nr. 1, iar hotărârea emisă asupra acestei chestiuni atacată în instanța de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul corespunzător, fără respectarea procedurii prealabile la organul electoral ierarhic superior”, este scris în motivarea deciziei.

Astfel, instanța de recurs constată că instanța de apel just a conchis că judecătorul primei instanțe urma să verifice, din oficiu, dacă sunt întrunite condițiile de admisibilitate a prezentei acțiuni în contencios administrativ, iar pe temeiul necontestării în ordine prealabilă la CECEM Chișinău nr. 1 a acțiunilor concurentului electoral Ion Ceban urma să declare inadmisibilă acțiunea .

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Munteanu susține că CSJ a decis „în mod straniu” că Ion Ceban nu este obligat să scoată panourile sale electorale și amintește cazul în care a fost implicat Andrei Năstase, care a fost obligat să distrugă pliantele sale electorale pentru același motiv.

„Iată că, în cazul socialiștilor, justiția a fost mai blândă. De ce oare? Poate pentru că judecătorii au înțeles că Dodon deține puterea adevărată în stat, iar cei din blocul ACUM sunt doar la guvernare? Aceste alegeri sunt la fel de „democratice” ca și cele organizate pe timpul lui Plahotniuc”, a reacționat președintele USB.

La 10 octombrie, Judecătoria Chișinău l-a obligat pe Ceban să scoată materialele electorale pe care apare imaginea lui Ștefan cel Mare.

La 14 octombrie, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul lui Ceban și a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău.

Foto: privesc.eu