Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ A fost sesizată Procuratura…

DOC A fost sesizată Procuratura Generală. Se cere dosar penal pentru Igor Dodon pentru „trădare de Patrie”

Foto: Facebook/Igor Dodon

Asociația Obștească „Credință Patriei”, condusă de fostul viceministru de Interne Ghenadie Cosovan a depus o sesizare la Procuratura Generală și cere deschiderea unui dosar penal pe numele lui Igor Dodon, președintele R. Moldova. Semnatarii sesizării menționează că președintele ar fi comis infracțiunea de „trădare de Patrie”.

„La 8 iunie, în spațiul public au apărut mai multe înregistări video în care cetățeanul Igor Dodon, care exercită funcția de președinte al R. Moldova, din câte se vede, la solicitarea și condiționarea Federației Ruse declară și încearcă să determine reprezentanți ai Partidului Democrat din Moldova de a întreprinde un șir de acțiuni anticonstituționale, îndreptate împotriva suveranității, independenței și integrității teritoriale a R. Moldova”, se precizează în sesizarea semnată de opt membri ai Asociației, în frunte cu Ghenadie Cosovan.

Vedeți mai jos documentul în care regiunea transnistreană este scrisă cu majusculă și numită generic „Transnistria”.

foto facebook/Corneliu Gandrabur

Autorii sesizării cer ca Igor Dodon să fie pedepsit conform art. 337 Cod Penal, „trădarea de Patrie”.

Conform legislației, președintele R. Moldova NU poate însă fi tras la răspundere penală fără acordul Parlamentului.

Șeful statului se bucură de imunitate și nu poate fi tras la răspundere juridică pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului. Parlamentul poate hotărî punerea sub acuzare a Președintelui Republicii Moldova, cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților aleși, în cazul în care săvîrşeşte o infracțiune, iar competența de judecată aparține Curții Supreme de Justiție, în condițiile legii. Președintele este demis de drept la data rămînerii definitive a sentinței de condamnare.