Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dmitri Rogozin: „R. Moldova este…

Dmitri Rogozin: „R. Moldova este sub conducerea lui „Carabas” – Vlad Plahotniuc”

Vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, susține că liderul partidului democrat din R. Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc, ar sta în spatele provocărilor din ultima perioadă, printre care și faptul că nu a reușit să participe la evenimentele organizate în regiunea transnistreană privind marcarea celor 25 de ani de la începutul așa-numitei misiuni de menținere a păcii pe Nistru.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune NTV Moldova, proprietarul căruia este deputatul socialist Corneliu Furculiță. Interviul a fost realizat înainte ca Rogozin să fie declarat de către Guvern persona non grata în R. Moldova.

„Noi urmărim cu atenție ce se întâmplă în R. Moldova. Noi știm care sunt atribuțiile și competențele șefului statului și atâta timp cât nu au loc alegerile, iar Igor Dodon nu are o majoritate parlamentară, posibilitățile sale, sunt desigur, limitate. Știm și faptul că o țară săracă cum este Moldova, este, astăzi, sub controlul lui „Carabas” (Căpcăun, n.r.) – Vlad Plahotniuc. În cazul în care într-o țară este un oligarh, întregul sistem depinde de el. Mulți politicieni, chiar dacă îl urăsc pe Plahotniuc, sunt nevoiți să meargă la el. De asemenea, acest om este foarte periculos, pentru că vrea să facă ceva ce va bucura Vestul, ca să apară într-o lumină mai pozitivă. Dar cea mai mare greșeală este că el vrea să dezlănțuiască conflictul din regiunea transnistreană. Dacă va reuși acest lucru, atunci Moldova va fi împotmolită în sânge. Toate acestea, Plahotniuc le face pentru a distrage atenția de la crimele pe care le-a comis și marele jaf în spatele căruia stă”, este de părere vicepremierul rus.

De asemenea, acesta a menționat că autoritățile de la Chișinău trebuie să se gândească serios cum să restabilească relațiile distruse cu Rusia. „Noi vom fi nevoiți să venim cu o reacție la aceste acțiuni ale autorităților de la Chișinău. Acum ne gândim ce fel de reacție va fi”, a subliniat oficialul.

Amintim că vineri, 28 iulie 2017, vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin urma să se întâlnească cu preşedintele R. Moldova, Igor Dodon şi cu liderul rmn, Vadim Krasnoselski.  Autorităţile române însă au interzis tranzitul avionului în care se afla Rogozin și vicepremierul rus a fost nevoit să se întoarcă în Federația Rusă. Ulterior, Rogozin a venit cu o replică la adresa autorităţilor române, acuzând că acestea ar fi pus în pericol viaţa pasagerilor de la bordul avionului. „Isprava rușinoasă a românilor și a Guvernului R. Moldova  necesită o analiză atentă și contramăsuri precise”, a spus Rogozin.

Ulterior, la 2 august, Guvernul R. Moldova l-a declarat pe Dmitri Rogozin persona non grata. Asta după ce, vicepremierul rus a venit cu o serie de ofense la adresa autorităților de la Chișinău. „Cu o jumătate de an în urmă, a venit la noi o delegație guvernamentală din Moldova. Cum să vă spun, un fel de țigăneală, vă spun deschis. Și au cerșit pentru ei tot felul de fleacuri: și despre tranzitul mijloacelor de transport, în ceea ce ține de livrarea merelor și vinurilor, în problema migrației. Au încercat să obțină acordul nostru. Și, evident că noi, ca oameni nobili, nu vrem ca acest lucru să afecteze interesele oamenilor simpli din Moldova. Le-am mers în întâmpinare. Iar când a venit timpul să fie rezolvate unele probleme principiale cu Guvernul Moldovei, s-au ascuns prin găuri, ca șoarecii”, a declarat recent Rogozin la un post de televiziune rusesc.

„Astfel de declarații nu corespund nici caracterului relațiilor bilaterale pe care R. Moldova și Federația Rusă vor să le construiască pe bază de respect reciproc. Având în vedere faptul că declarațiile făcute vicepremierului rus afectează în mod serios imaginea și autoritatea țării noastre, atât pe plan intern, cât și pe plan extern,  propun de a-l declara pe Dmitri  Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul  teritoriul R. Moldova, cu aplicarea unor măsuri restrictive sub formă de interdicție de intrare și tranzitare a teritoriului R. Moldova“, a spus ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur la ședința Guvernului.

Prim-ministrul Pavel Filip a adăugat că „modul în care au fost tratați cetățenii țării noastre și R. Moldova, în aceste declarații, din punctul meu de vedere, este unul inacceptabil. Consider că e de datoria noastră, când simțim această nevoie, să protejăm demnitatea cetățenilor. Relațiile noastre cu orișicare țară din lume, mare sau mică,  trebuie să fie bazate pe respect reciproc”.

Tot ieri, Andrei Neguța, Ambasadorul R. Moldova în Rusia, a fost chemat la Ministerul de Externe al Federației Ruse ca să dea explicații referitor la decizia guvernului de anunțare a vicepremierului rus – persona non grata în R. Moldova. „Avem impresia că politicienii de la Chișinău încearcă să ocupe „flancul de dreapta” în campania isterică pornită împotriva Federației Ruse”, a declarat Grigori Karasin, Secretarul de Stat, viceministrul rus de Externe.