Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Discuții serioase la MAI: Oleg…

Discuții serioase la MAI: Oleg Balan s-a întâlnit cu Usatîi, Novac și Bolea

Protestele de la Chișinău au fost discutate la Ministerul Afacerilor Interne. Ministrul Oleg Balan, în prezența conducătorilor Procuraturii, Serviciului de Informații și Securitate, Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, precum și șefii subdiviziunilor subordonate a MAI, a avut o întrevedere cu liderul fracțiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, deputații Partidului Socialiștilot, Grigore Novac și Vasile Bolea, organizatori ai măsurilor de protest planificate pentru data de 15 octombrie, în municipiul Chișinău, în special în scuarul Parlamentului.

Discuțiile au fost despre asigurarea ordinii publice și securității cetățenilor în timpul desfășurării manifestațiilor din capitală.

În cadrul întâlnirii, în contextul declarațiilor prealabile a organizatorilor le-a fost solicitat să coopereze cu forțele de ordine în vedrerea desfășurării activităților în condiții pașnice, precum și în conformitate cu legislația în vigoare. Drept răspuns, ultimii au garantat că vor asigura evenimentele într-un mod calm și nu vor comite ilegalități.

În context, participanţii la protest sunt obligaţi:
– să respecte legislaţia, ordinea publică şi cererile legitime ale organizatorilor;
– să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii şi de la incitarea la astfel de acţiuni;
– să părăsească întrunirea la cererea organizatorului şi/sau a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale ori a organului de poliţie;
– în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive, sau orice substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

Totodată, oamenii legii îndeamnă toți participanții la manifestație să-și exercite dreptul la libera exprimare pe cale pașnică și să informeze polițiștii imediat ce observă un obiect suspicios, fie persoane dubioase, în stare de ebrietate alcoolică sau narcotică, fie sunt martorii unei situații de destabilizare a ordinii publice la numărul scurt 902, sau să anunțe cel mai apropiat polițist.

Realitatea.md menționează că pe 15 octombrie, protestatarii vor înconjura clădirea Parlamentului din toate părțile și nu vor permite nimănui să iasă, până când le vor fi satisfăcute solicitările. Potrivit liderului PSRM, Igor Dodon, „scopul este de a face presiune legală asupra deputaților ca să aprobe deciziile în interesele majorității cetățenilor R. Moldova, să dea curs revendicărilor protestatarilor”. De asemenea, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat că acțiunea de joi din fața Parlamentului va fi una „istorică”.

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, protestatarii „Partidului Nostru” au blocat bulevardul Ștefan cel Mare și Stânt. Primăria capitalei a declarat că instalarea corturilor pe bulevardul principal din oraș este ilegală, iar autoritatea publică locală nu a emis nicio autorizație în acest sens.