Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Discuții aprinse la ședința CUC:…

Discuții aprinse la ședința CUC: delegația Federației Ruse s-a răzgândit

Ședința de ieri, 26 aprilie, a Comisiei Unificate de Control a fost una destul de tensionată. În cadrul unei ședințe neordinare prezidate de delegația Federației Ruse, care a avut pe agendă identificarea soluțiilor legate de instalarea ilegală a posturilor pretinselor structuri de forţă ale Tiraspolului şi de extindere a infrastructurii lor în Zona de Securitate, pe podul peste râul Nistru din preajma satelor Gura-Bâcului – Bâcioc, au avut loc discuții aprinse.

Delegația R. Moldova a insistat pe lichidarea posturilor de „grăniceri”, „vameși” și „migrațional”, instalate ilegal de structurile transnistrene pe podul recent redeschis și a optat pentru crearea unui mecanism comun de asigurare a circulației libere și în siguranță pe pod, format din efectivele Forțelor Mixte de Pacificare, ale Poliției și așa-numitei miliții. Însă, delegația Federației Ruse, care la 29 martie curent a susținut această propunere, la ședința de ieri a anunțat că s-a răzgândit și s-a alăturat poziției promovate de delegația transnistreană.

„Co-președintele Comisiei Unificate de Control din partea Federației Ruse, Ilia Uvarov, s-a alăturat opiniei expuse de conducătorul delegației transnistrene, Oleg Beleakov, și împreună au respins propunerea delegației R. Moldova. Pentru a-şi justifica refuzul, dânșii au invocat, de o manieră devenită deja tradiţională, argumentul că astfel de decizii nu ar fi de competența Comisiei Unificate de Control, ci ar urma să fie luată la nivelul reprezentanților politici în cadrul procesului de negocieri. Așa cum spiritele s-au încins, iar discuțiile au devenit neproductive, conducătorul delegației Federației Ruse a întrerupt dezbaterea problemei. Comisia Unificată de Control se va întruni din nou la 3 mai”, anunță reprezentanții delegației R. Moldova.

Podul din preajma satelor Gura Bâcului, din partea dreaptă, și Bâcioc, din partea stângă a Nistrului, a fost aruncat în aer încă în 1992, în timpul conflictului militar, apoi restaurat la începutul anului 2000. Podul a fost deschis abia în luna noiembrie 2017.

Amintim că, în urmă cu două zile, Igor Dodon, președintele R. Moldova, s-a întâlnit cu Vadim Krasnoselski, liderul regiunii transnistrene. În cadrul întâlnirii, cei doi au discutat despre realizarea inițiativei din 4 ianuarie 2017, cunoscută sub titlul „pachetul celor 8 puncte” și au convenit să vină cu soluții de compromis pentru punctele ce nu au fost încă realizate. Cu toate acestea, principala temă de discuție între cei doi a fost misiunea de pacificatori ruși și necesitatea păstrării acestora, precum și împărțirea laudelor pentru Federația Rusă. Alexandru Zubco, expert în problema transnistreană, consideră că declarațiile dintree cei doi sunt doar niște „declaraţii politice care sunt lipsite de un substrat”.

Potrivit Constituţiei, malul stâng al Nistrului face parte din teritoriul R. Moldova. În realitate, însă, autorităţile moldovene nu deţin controlul asupra regiunii încă de la începutul anilor ‘90, situaţia complicându-se din momentul proclamării independenţei R. Moldova, la 27 august 1991. Republica nistreană moldovenească nu este recunoscută ficial de nimeni în afară de Rusia şi celelalte state rebele, apărute în urma conflictelor.

Citiți aici articolul: Oamenii şi viaţa dintre hotarele unui stat nerecunoscut