Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Din nou distincții. Pe cine…

Din nou distincții. Pe cine a decorat Igor Dodon?

Cu ocazia Zilei lucrătorului din agricultură, Igor Dodon a acordat distincții unui grup de lucrători din complexul agroindustrial, cât și unor agricultori simpli pentru „muncă îndelungată şi prodigioasă în complexul agroindustrial, merite în sporirea eficienței producției agricole și contribuție la dezvoltarea infrastructurii social-economice”.

„Această sărbătoare este considerată una сu semnificație deosebită. Or, în R. Moldova, creșterea economică și bunăstarea fiecărui cetățean depind, în mare măsură, de succesele în agricultură”, a spus Dodon.

Potrivit  Biroului Naţional de Statistică (BNS,) în anul 2016, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti (de fermier) şi gospodăriile populaţiei) a marcat o creștere faţă de anul 2015. Majorarea producţiei globale agricole a fost determinată de creștera producţiei vegetale – cu 26,0 % și a producţiei animaliere – cu 3,1%.

   

Totodată, situaţia în profil pe categorii de gospodării indică, că 42% din volumul producţiei globale agricole revin întreprinderilor agricole, 19% – gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), 39% – gospodăriilor populaţiei. Ponderea înaltă a gospodăriilor populaţiei în producţia agricolă este determinată în special de cota importantă a producţiei animaliere în aceste gospodării (circa 71% din total producţia sectorului zootehnic pe ţară).

În anul 2016 întreprinderile agricole au produs partea principală a volumului de sfeclă de zahăr – 98%, rapiţă – 100%, tutun – 89%, soia – 85%, floarea soarelui – 85%, cereale şi leguminoase pentru boabe (exclusiv porumb) – 80%. Totodată, 86% din volumul total de cartofi, 82% de legume, 73% de struguri, 67% de porumb pentru boabe, 96% de lapte, 59% de carne, 57% de ouă au fost produse de gospodăriile populaţiei şi cele ţărăneşti (de fermier).

Sursă grafic: BNS