Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dezbaterea Candu vs Sandu: Președintele…

Dezbaterea Candu vs Sandu: Președintele Parlamentului critică transfugii din PDM?

Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova a declarat în cadrul dezbaterilor publice din 4 octombrie, la Moldova 1, că  în actualul Parlament majoritatea deputaților nu fac nimic altceva „decât se schimbă dintr-un partid în altul”, iar sistemul electoral mixt ar fi unica posibilitate pentru a soluționa această problemă. În același timp, șeful Parlamentului uită că anume Partidul Democrat (PDM) al cărui vicepreședinte este, în ultimii trei ani a primit nu mai puțin de 22 de deputați transfugi. 

Astfel, dacă în anul 2014, când au avut loc alegerile parlamentare, PDM a acces în Parlament cu 19 fotolii de deputat,  până în 2017 numărul deputaților PDM a crescut până la 41. Tot ei, deputații transfugi pe care îi critică speakerul Parlamentului, sunt cei care au votat unanim proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral.

„În Parlament la ora actuală sunt mulți deputați care probabil de 20 de ani sunt deputați și tot nu fac altceva decât se schimbă dintr-un partid în altul și tot veșnic sunt deputați. Lucrul ăsta se întâmplă datorită faptului că nu există o responsabilitate față de alegător, iar ea nici nu poate să existe când alegătorul votează o listă de partid, un lider și atât”, a declarat Andrian Candu.

În cadrul dezbaterilor de ieri, în care s-au întâlnit Andrian Candu și președinta PAS, Maia Sandu, ultima l-a acuzat pe șeful Parlamentului că s-ar fi îmbogățit ilicit de când a intrat în politică. Lidera PAS se arată nedumerită cum în decursul a șapte ani speakerul Parlamentului a reușit să-și majoreze averea de șase ori, de la 2 până la 13 milioane.

Maia Sandu susține că, de când ea a venit în politică, în anul 2012, averea sa s-a redus de trei ori, spre deosebire de averea lui Andrian Candu, care din 2010 până în prezent s-ar fi majorat  de șase ori. În replică, Andrian Candu afirmă că a venit în politică „deja cu o avere destul de considerabilă”, iar în prezent este implicat ca acționar într-o afacere profitabilă, care nu are nimic cu politicul. Speakerul s-a referit la compania „Prime Management”, unde deține 10% din capitalul social al firmei, celelalte 90% sunt proprietatea lui Vladimir Plahotniuc.

„Am venit în politică deja cu o avere destul de considerabil, deoarece am muncit în companii internaționale. Contează cum se fac acei bani, ce se întâmplă pe urmă cu banii, contează impozitele care se plătesc . Din impozitele pe care le plătesc, întrețin în fiecare lună mai mult de 30 de pensionari”, a răspuns Andrian Candu.

Potrivit declarației de avere și interese relația de afaceri cu Plahotniuc i-a adus lui Andrian Candu în 2016 un venit de 11,5 milioane de lei.

„Dumneavoastră inițial când ați venit în politică, aveați 5% în această companie. La un moment ați vândut aceste acțiuni, dacă nu greșesc în anul 2014. După care, în anul următor ați cumpărat deja 10% de la „Prime Management” și tot în același an pe acțiunile cumpărate cu 460 de mii de lei ați reușit să obțineți dividende în mărime de 2,6 milioane. Ce business e ăsta în care astăzi investești în acțiuni 400 de mii și tot astăzi obții dividende de 2,6 milioane?” , s-a arătat nedumerită lidera PAS.

Şeful Parlamentului, Andrian Candu a declarat în cadrul dezbaterilor că este sceptic în privinţa obţinerii majorităţii parlamentare de un singur partid după alegerile din 2018. Din acest motiv consideră că partidele pro-europene de dreapta vor trebui să negocieze o nouă guvernare. Preşedinta PAS, Maia Sandu, a declarat însă că formaţiunea sa nu va face coaliţie cu PDM.

Urmăriți mai jos dezbaterea integrală dintre Maia Sandu și Andrian Candu, găzduită de Moldova 1.