Despre ce nu vorbește oficialul OSCE privind procesul de reglementare transnistreană

Franco Frattini, reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, a făcut astăzi, 28 martie, totalurile vizitei sale de lucru în R. Moldova. Oficialul s-a arătat convins de îmbunătățirea relațiilor dintre oficialii de pe cele două maluri ale Nistrului, însă, nu a vorbit deloc despre necesitatea retragerii trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.

După vizita mea la Chişinău şi Tiraspol sunt convins că progresul în acest proces de reglementare va continua… Unele acorduri care au fost semnate la Viena deja sunt implementate total sau parţial. În alte domenii vorbim despre implementarea subiectelor stabilite în cadrul formatului de cooperare, precum  plăci de înmatriculare, restituirea terenurilor agricole, stabilizarea rețelei telefonice. Sunt și alte aspecte importante precum securitatea statului. Am vorbit despre libera circulaţie şi am văzut podul de la Gura Bâcului”, a declarat Frattini. Cu toate acestea, oficialul nu a spus nimic despre trupele rusești care se află ilegal pe teritoriul R. Moldova. Întrebat de un jurnalist din regiunea transnistreană ce părere are despre declarația semnată în Parlamentul R. Moldova privind „retragerea pacificatorilor ruși” oficialul nu a ținut să sublinieze că în declarație se face referire nu la pacificatorii ruși, ci la retragerea trupelor armate rusești„Noi am discutat subiectul pacificatorilor ruși atât la Chișinău, cât și la Tiraspol. Am stabilit că misiunea pacificatoare este reprezentată de un grup de pacificatori care va exista în continuare pe teritoriul regiunii transnistrene pentru că garantează pace și stabilitate. O altă întrebare este scoaterea din Transnistria a armamentului militar. Această întrebare am pus-o și în cadrul întrevederii cu liderul transnistrean. Probabil avem păreri diferite la acest capitol, dar aceasta este poziția OSCE”, a declarat Franco Frattini. 

Menționăm că ieri, 27 martie, la IDIS Viitorul, expertul politic de securitate, Rosian Vasiloi, a prezentat un studiu întitulat „Menținerea trupelor de ocupație în regiunea transnistreană: eșec al diplomației de „caviar” și dispreț față de dreptul internațional”. Autorul studiului susține că relațiile cu regiunea transnistreană nu se vor îmbunătăți atâta timp cât autoritățile de la Chișinău nu vor veni cu o poziție fermă și nu vor insista să fie retrase necondiționat trupele militare rusești de pe teritoriul R. Moldova. Tot ieri, mai mulți experți de la Chișinău s-au arătat dezamăgiți de „indiferența” misiunii OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană. „Am impresia că funcția și rolul minisiunii OSCE a devenit o diplomație de caviar, adică o diplomație scumpă care nu dă niciun rezultat, ultimul raport desfășurat fiind făcut în anul 2004. Ei nu se arată deranjați de prezența ilegală a trupelor rusești pe teritoriul R. Moldova și lasă impresia că ele nici nu ar exista aici”, a opinat Igor Munteanu, directorul IDIS Viitorul.

Au trecut deja 27 de ani de la încheierea războiului ruso-moldovenesc de pe Nistru, când a fost semnat un acord privind soluționarea pașnică a conflictului. Mai târziu, Federația Rusă s-a angajat să-și retragă trupele de pe teritoriul R. Moldova, lucru pe care nu l-a făcut până acum.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *