Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Despre ce au discutat Dodon…

Despre ce au discutat Dodon și Năstase cu ambasadorul SUA în R. Moldova

Pe parcursul zilei de astăzi, atât Igor Dodon, cât și Andrei Năstase au avut întrevederi cu Dereck J. Hogan, ambasadorul Statelor Unite al Americii în R. Moldova.

Într-un comunicat de presă, Președinția anunță că în cadrul dialogului, oficialii au examinat un spectru larg de chestiuni cu privire la relațiile bilaterale, reiterînd intenția ambelor părți de a consolida dialogul strategic în cele mai importante domenii.

„Interlocutorii au discutat despre situația politică internă care s-a creat în ultimele zile în Republica Moldova, precum și unele scenarii posibile de dezvoltare a acesteia”, se arată în comunicat, unde se precizează că Igor Dodon a reconfirmat poziția Administrației Președintelui privind „promovarea unor relații reciproc avantajoase atît cu partenerii din Vest, cît și cu cei din Est”.

Abordat de juraliști după întrevederea cu oficialul american, Andrei Năstase a declarat că a discutat cu ambasadorul SUA despre situația politică actuală și despre incidentul din dimineața zilei de 12 iunie pe care l-a avut cu Alexandru Pânzari.

Potrivit lui Năstase, acesta i-a comunicat ambasadorului că cei șase polițiști care și-au exprimat susținerea pentru Guvernul Sandu ar fi supuși persecuțiior deoarece „au hotărât să respecte Constituția”.

Întrebat ce mesaja i-a transmis la rândul său ambasadorul Hogan, Andrei Năstase a declarat: „a spus că statul de drept, democrația, libertățile, drepturile omului sunt prioritare pentru ei și că se bucură că și pentru noi aceste lucruri sunt sfinte”.

Astăzi, Nicu Popescu, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Guvernul Maiei Sandu, a rechemat-o pentru consultări pe ambasadoarea R. Moldova în SUA, Cristina Balan. Potrivit ordinului semnat de Nicu Popescu, ambasadoarea este solicitată la Chișinău pentru vineri, 14 iunie 2019.

Discuțiile ambasadorului SUA R. Moldova cu Igor Dodon și Andrie Năstase au loc la o zi după ce Guvernul Filip s-a întrunit într-o ședință care nu a fost anunțată public în prealabil și la care a decis să accepte vânzarea terenului fostului stadion republican către Ambasada SUA de la Chișinău.