Cum vor deputații să închidă gura presei

Deputații au votat, miercuri, 1 aprilie 2015, în ședința Comisiei mass-media din Parlament un document care prevede un șir lung de modificări la Codul Audiovizualului. Pe lângă faptul că s-ar limita propaganda rusească în țara noastră, deputații au inclus, tacit, fără a discuta public subiectul, amendamente care vizează activitatea jurnalismului, în special, de investigație, prin impunerea unor restricții.

Iată câteva dintre noile prevederi propuse de deputați:

Instituțiile nu vor mai putea difuza informații neoficiale sau pe surse: autorul informațiilor răspândite prin orice mijloc de informare în masă trebuie să fie individualizat și identificabil. Este interzisă răspândirea informațiilor de către autori anonimi.

-Orice persoană care face acuzații trebuie să prezinte și dovezi: Programele audiovizuale în care sunt aduse acuzații unor persoane privind comportamente și fapte ilegale, trebuie argumentate și susținute prin dovezi pertinente sau să se indice, cel puțin, probele care le susțin, iar persoanele vizate au dreptul să intervină cu propriul punct de vedere prin exercitarea dreptului la replică.

-Moderatorii programelor audiovizuale sunt obligați să solicite dreptul la replică al persoanelor vizate.

Presa nu va mai putea difuza informații despre instituțiile publice, dacă acestea nu vor fi comentate în vreun fel : enunțarea ipotezelor cu privire la producerea unor evenimente sau informația cu privire la activitatea unei instituții publice, va fi difuzată doar cu comentariul acestei autorități publice, iar în cazul în care autoritatea publică refuză să prezinte un punct de vedere, acesta trebuie precizat în mod expres.

Propunerile care au fost votate și deci, aprobate de o parte din deputații din comisie, au stârnit reacții aprinse, în special printre jurnaliști, care susțin că se încearcă astfel intimidarea și chiar închiderea unor instituții mass-media prin acest proiect.

Pentru Europa Liberă, deputatul democrat Sergiu Sîrbu, unul din autorii amendamentelor restrictive, spune că autorii modificărilor la Codul Audiovizual avizate ieri de o comisie din parlament sunt gata să renunţe la o parte din ele, dar nu şi la cele menite să restricţioneze propaganda răspândită prin retransmisiunea televiziunilor ruse. Sergiu Sîrbu este şi el un autor al proiectului, alături de mai mulţi deputaţi democraţi, liberal-democraţi şi comunişti.

“Suntem gata să excludem din proiect prevederile care au stârnit critici şi pot pune în umbră ideea de bază a proiectului”, a spus Sîrbu astăzi dimineaţă într-un interviu în exclusivitate la Europa Liberă.
Criticile exprimate până acum vizează amendamentele ce restricţionează difuzarea informaţiilor din surse anonime sau de neidentificat, a emisiunilor de dezbateri când sunt vizaţi demnitarii şi publicitatea la posturile publice de radio şi televiziune.

Sîrbu susţine că autorii documentului că nu ar vrea ca din cauza acestora, să sufere prevederile care se referă la proliferarea propagandei ruseşti de la posturile TV ruse, amplificată mult în ultimul an şi care nu mai poate fi tolerată, la părerea deputatului, în condiţiile geopolitice actuale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. Dorel Donici

  nu poti inchide gura presei, nu e un singur partid la guvernare, nu traim in rusia sau coreea de nord, da iata liberalii prin prostia sa, stau si apara nustiu eu ce si asta imi provoaca dubii, oare ce au ei in comun cu evectorul Pro UE.

 2. Aliona Borta

  https://www.facebook.com/s.sirbu/posts/693213277470797, vedeti aici cum cineva incearca s amanipuleze si sa eroneze amendamentele, caci nimeni nu vrea s ainchida gura la nimeni, nu exista intentia d eintimidare, doar simplu ca sa fie respectate standartele europene nu cum au facut cei d ela PRO TV cind au distrus viata personala a unei profesoare d ela Ungheni polemizind cu informatii neconfirmate.

 3. Ovidiu

  Peste 20 de ani de indepdenta, nimeni in tara asta nu a miscat un pai ca sa lupte cu propaganda rusesca in afara de declaratii tari, acum a venit unul ori citiva mai curajosi cu un asemenea proiect, ca se gasesc destepti care cred ca se inchide gura presei, hai lasati va rog polemica, oare interzicerea manipularii de la posturile TV rusesti cit si responsabilizarea posturilor TV de la noi si a jurnalistilor e inchiderea gurii?

  • Ovidiu

   …Oare faptul ca jurnalistii nu vor mai putea turna zoi in cap, ataca pe cineva si veni cu tot felul de acuzatii fara probe, dovezi argumente e inchiderea gurii presei ori responsabilizarea presei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *